Analitičar makroekonomije iz Nedeljanca želi pokrenuti robinzonski turizam Foto: Luka Šalamun

Analitičar makroekonomije iz Nedeljanca želi pokrenuti robinzonski turizam

Mateja Rak | 8.7.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Dvadesetdevetogodišnji Mihael Blažeković rodom je iz Nedeljanca, a ekonomiju je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Još tijekom studija njegova je karijera počela u glavnom gradu gdje je i trenutno zaposlen. Veći dio karijere proveo je kao Portfolio manager u jednom mirovinskom fondu, dok je trenutno analitičar makroekonomije i tržišta kapitala na jednoj regionalnoj poslovnoj medijskoj platformi.

Analiziranje kretanja svjetskih i regionalnih ekonomija dio su njegove svakodnevice, no s obzirom na to da dolazi iz poljoprivrednog kraja, uvijek je, kaže, osjećao neki ‘zov zemlje’. Upravo je iz tog razloga 2018. godine odlučio pokrenuti OPG i na zapuštenoj površini na pogodnoj lokaciji krenuo je s proizvodnjom oraha, aronije i lješnjaka. Također, osim sirovina, proizvodi gotove proizvode poput matičnog soka od aronije, likera od aronije i raznih vrsta džemova.

- Sve je zahtjevnije balansiranje između karijere u financijama i OPG-a kako se on razvija. Srećom, imam veliku podršku obitelji, rodbine i prijatelja koji često uskoče u pomoć i bez njih OPG ne bi ni uspješno funkcionirao. Većina radova odvija se vikendom, dok se manji dio radi nakon radnog vremena. Prošle smo godine imali ozbiljnijih problema jer su ptice pojele dio uroda aronije. Moram reći da su sve veći problem i klimatske promjene koje nam stvaraju sve veće probleme u proizvodnji i njima se moramo sve više prilagođavati – rekao nam je Mihael...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u