Novi nosač zvuka Davora Bobića Amida, djela nadahnuta židovskom kulturom Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Novi nosač zvuka Davora Bobića Amida, djela nadahnuta židovskom kulturom

Igor Čolaković | 27.1.2021. u 20:07h | Objavljeno u Društvo

U nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Aulosa objavljen je novi nosač zvuka Amida, na kojem su zabilježena djela skladatelja Davora Bobića, nadahnuta židovskom kulturom.

Riječ je o skladbama iz opusa kojeg je Bobić započeo komponirati 2004. godine, od klavirskog kvinteta Symphoneo, do skladbe Amida, koja je prvi puta izvedenom na Osorskim glazbenim večerima. Uz Amidu, skladbu koja nosi ime središnje molitve židovskog bogoslužja, na ovom nosaču zvuka nalaze se i skladba "Jephta”, posvećena, tragičnoj sudbini starozavjetnog suca i vojskovođe Jephte, kao i publici već poznato djelo Koraci kroz Yad Vashem, koje je Bobić posvetio žrtvama holokausta, a koje su do sada izveli svi ugledniji hrvatski komorni orkestri. Upravo to djelo skladatelj je posvetio svojoj kćeri Ruti, koja ju i izvodi na ovom nosaču zvuka.
- Ponosan sam što je ovaj nosač zvuka ugledao svjetlo dana, jer je to trajni zapis skladateljskog opusa kojem sam posvetio više od desetljeća. Velika hvala svim glazbenicima koji su izvodili moja djela, od Zagrebačkih solista do vrsnih glazbenika i solista. Zahvaljujem na potpori i Gradu Varaždinu te se nadam da će publika i Amidu prihvatiti i dati mi podršku za nova djela, uz nadu da ćemo ih uskoro ponovno moći predstaviti publici na koncertima - istaknuo je Davor Bobić, profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu te dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Zadovoljstvo što je novi CD Davora Bobića izašao upravo u nakladi Koncertnog ureda Varaždin istaknuo je njegov ravnatelj Raymond Rojnik.

- Drago nam je da smo i ovim projektom imali prigodu podržati skladateljski opus Davora Bobića i nastaviti u ovim izazovnim vremenima našu diskografsku aktivnost. Amida je zadnji u nizu nosača zvuka koji smo izdali u našoj nakladi, u kojoj se iz prijašnjih godina nalazi već pozamašan broj CD-a, većinom glazbenika vezanih uz bogatu varaždinsku kulturu - naglasio je Rojnik.

amida.jpg

Označeno u