Američki znanstvenici istražili je li seks bolji "na travi" ili "na alkoholu" Foto: Ilustracija/Pixabay

Američki znanstvenici istražili je li seks bolji "na travi" ili "na alkoholu"

Varaždinske vijesti | 12.8.2016. u 20:07h | Objavljeno u Društvo

Pitanjem je li seksualni odnos bolji nakon konzumacije trave ili alkohola te kako mladi doživljavaju seks pod utjecajem marihuane u usporedbi s onim pod utjecajem alkohola, pozabavili su se američki znanstvenici.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta u New Yorku svoju studiju objavio je u časopisu Archives of Sexual Behavior. Studija je provedena na malom uzorku od svega 24 sudionika, jednako žena kao i muškaraca, u dobi između 18 i 35 godina života.

Iako ovako mali uzorak ne može ponuditi neke konačne odgovore na pitanje koja vrsta opijenosti dalje bolje rezultate uz manje rizike, američki znanstvenici smatraju kako ona može dati preliminarne uvide. Svi sudionici istraživanja iskusili su oba opojna sredstva, a njihove dojmove znanstvenici su saznali kroz razgovore s njima.

Sudionici studije priznali su da su obje opojne supstance utjecale na izbor seksualnog partnera. No alkohol je u tom smislu imao pretežno negativan utjecaj jer je spustio kriterije kako muškaraca, tako i žena. Autori navode da je najčešća pritužba sudionika bila da su se drugi dan probudili pored neke sasvim drugačije osobe ili da su na svjetlosti dana po prvi put stvarno vidjeli partnera.

Marihuana uglavnom nije snizila njihove standarde, no neki su izjavili da su svoje partnere u napušenom stanju ipak doživjeli privlačnijima. S druge strane alkohol je uglavnom povećao samopouzdanje sudionika.

Sudionici oba spola izjavili su da su znali požaliti zbog pijanog seksa ili seksa s pijanom osobom, uglavnom zbog dva razloga, sniženih standarda i veće spremnosti za prihvaćanje rizičnog seksa, primjerice seksa bez kontracepcije. I muškarci i žene uobičajeno su priznali da su doživjeli kajanje, sram i neugodnost nakon seksa pod utjecajem alkohola, no to je rijetko bio slučaj s marihuanom.

Mučnina, vrtoglavica, povraćanje i gubitak svijesti uobičajeni su simptomi koje su sudionici povezali s konzumacijom alkohola. Jedan muškarac čak je izjavio da je jednom zaspao tijekom seksa. Problemi s marihuanom bili su blaži i uglavnom su bili mentalne prirode. Jedan sudionik izjavio je da mu je ona smanjila motivaciju za seks, a drugi da mu je ushit odvratio pozornost od seksualnog doživljaja.

Sudeći prema objavljenom članku, studija je pokazala da alkohol umrtvljuje tjelesne osjećaje, dok ih marihuana pojačava. Ovu neosjetljivost autori povezuju s činjenicom da seks na alkoholu obično traje duže. No neki sudionici smatraju da duži seks nije nužno i bolji.  I muškarci i žene izjavili su da su im orgazmi bili bolji i dugotrajniji na marihuani. Jedna žena izjavila je da joj je bio čak pet puta uvećan.

Većina sudionika opisala je seks pod utjecajem alkohola kao rizičniji. Neki su izjavili da u pijanom stanju gotovo sve prolazi te da nema posebne zabrinutosti za posljedice u danom trenutku. To, među ostalim, uključuje nebrigu za kontracepciju, izostanak uočavanja da su kondomi spali, gubitak svijesti i slično.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci