Sopranistica Jelena Štefanić na nizozemskoj turneji: ”Takav pljesak još nikad nisam doživjela!” Foto: Ilustracija

Sopranistica Jelena Štefanić na nizozemskoj turneji: ”Takav pljesak još nikad nisam doživjela!”

Julijana Marčec | 7.8.2021. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska sopranistica Jelena Štefanić vruće ljetne dane provodi u Varaždinskim Toplicama odmarajući se od nizozemske turneje te nastupa koji su zaredali nakon popuštanja protuepidemijskih mjera.

No, u Toplicama ne miruje, već razmišlja o novim projektima kako bi nastavila svoju uspješnu pjevačku međunarodnu karijeru unatoč pandemiji koronavirusa, zbog koje je “cijeli svijet stao”. Štefanić je vrijeme pandemije iskoristila kako bi osmislila i odradila zanimljiv projekt – “Hrvatski dragulji”. Koncert online, na kojem je ova sopranistica uz klavirsku pratnju maestra Simona Dešpalja izvela devet poznatih i manje poznatih arija iz hrvatske glazbene baštine, prihvatile su i emitirale brojne platforme, među kojima i američka “Sparrow Live”.

DSC_1185.jpg

- Moj prvi online projekt “Hrvatski dragulji” koji je prihvaćen na natječaju Ministarstva kulture i medija, odlično je prošao i moram priznati da sam ugodno iznenađena odazivom publike, ali i brojnih promotora koji su se za njega zainteresirali. Iako je projekt službeno završio, taj online koncert se i dalje “vrti” što me jako veseli - rekla je ova samozatajna sopranistica iz Varaždinskih Toplica i zahvalila svima koji su pomogli u ostvarenju tog projekta.

Zahtjevni “Tango bez kontakta”

Nakon velikog uspjeha ovoga projekta poznata sopranistica je nastavila istraživati i pripremati nove projekte, a posebno ju je razveselio poziv iz Nizozemske da nastupi u novokomponiranoj operi Geen Contacttango (“Tango bez kontakta”).

- U tu sam predstavu ušla sasvim slučajno, na poziv producentice, koja se sjetila mog nastupa na audiciji prije dvije godine, kada ulogu nisam dobila. No, ona je taj moj nastup zapamtila i sjetila me se za ovu ulogu koja nije nimalo lagana. Naime, riječ je o sopranskoj ariji koja ima dvije i pol oktave raspona. Prvi dio arije počinje kontraltovski jako, jako nisko, a zatim se penje na visoki C3 i arija traje desetak minuta. To je bio i glavni razlog zašto sam se dvoumila oko uloge, no nakon svih probi i nastupa, drago mi je da sam prihvatila i da sam postala dio te lijepe i uspješne predstave - rekla je ova naša operna pjevačica.

Svjetsku premijeru predstava je imala 24. lipnja u kazalištu Lindenberg u nizozemskom gradu Nijmegenu. Bio je to prvi u nizu nastupa po Nizozemskoj, nakon proba koje su trajale više od mjesec dana.

stefanic_5.jpg

- Bilo je naporno pripremati ovu predstavu, jer su probe trajale po cijeli dan, “od jutra do mraka”. Pripremali smo se nešto više od mjesec dana, a probe su bile posebno naporne, jer je skladatelj stalno bio s nama. Naime, potpuno je drugačije kada pripremate neko djelo čiji je autor odavno mrtav, jer tada uvijek ima malo prostora za improvizaciju. No, kad vam je skladatelj na probama, onda točno znate što želi od komada koji je napisao i uloge koja vam je dodijeljena, pa dajete sve od sebe da u tome i uspijete. A, talijanski skladatelj Stefano Conti je točno znao što želi od pjevača, plesača i orkestra u ovoj modernoj operi koju je napisao za veliki ansambl, pa je okupio ugledne umjetnike iz raznih zemalja - naglasila je.

Klasični komad na moderan način

Uz nizozemske izvođače u predstavi su nastupili i članovi baleta iz Francuske te francuski glazbenici, scenograf je Roberta Moroni, a koreografiju su osmislili svjetski poznati baletani Jean-Sébastien Colau i Vincenzo Veneruso. Svi su oni dio tužne priče u kojoj se skladatelj poigrao s motivima iz klasičnih komada, obradivši ih na moderan način.

- Riječ je o skladatelju svjetskoga renomea, koji sklada pod pseudonimom Kompozitor 4. milenija, a njegova opera Geen Contacttango je vrlo moderno djelo u kojem je on, između ostalog, kombinira klasične motive Monteverdija i Mozartovog Don Giovannija, koje je obradio na suvremeni način. Priča je vrlo potresna, govori o istraumatiziranoj ženi, koja je kroz život zlostavljana, a u braku je s alkoholičarem koji ju prvo maltretira a zatim i ostavlja zbog drugog muškarca. Njena duša umire, jer je vrlo povrijeđena, no ona unatoč svemu nastavlja i prihvaća život takav kakav je - otkrila je Štefanić.

Najveći pljesak u karijeri

Ova tužna priča pretvorena u raskošni show vrlo je brzo našla put do publike, jer su ulaznice za svih osam izvedbi brzo rasprodane. Prva turneja je trajala devet dana, a ansambl je odigrao sedam predstava i izveo jedan koncert.

- Svaki dan smo nastupali u drugom gradu. Nakon dvije izvedbe u Nijmegenu, gdje je bila i premijera, predstavu smo odigrali i u Utrechtu, Hengelu, Zevenaaru, Eindhovenu, Den Hagu i Arnhemu. Moram istaknuti kako veći pljesak nisam nikad dobila ni za jednu predstavu. To je poseban doživljaj, a meni se to još nikada nije dogodilo. Svih osam izvedbi završilo je ovacijama publike. Sve su izvedbe podigle publiku na noge i pobudile burni i glasni pljesak. To me kao pjevačicu oduševilo i nahranilo mi dušu - rekla je vrsna toplička sopranistica koja iza sebe ima niz nastupa diljem svijeta.

U kazališnoj kući su također vrlo zadovoljni reakcijama i odazivom publike te uspjehom koji je postigla ova raskošna predstava pa su najavili novu turneju za studeni.

- Treba istaknuti kako je to bila jedna od prvih predstava koje su igrane u Nizozemskoj nakon višemjesečnog lockdowna zbog pandemije koronavirusa. Sve su izvedbe bile rasprodane, a na svim su mjestima poštivane stroge protuepidemijske mjere. Kompletni ansambl predstave je cijepljen, a publika je u gledalištu bila odvojena pleksiglasom. Kao i u našim kazalištima, i u Nizozemskoj se i organizatori i publika pridržavaju propisanih mjera kako bi što prije završila pandemija koronavirusa i kako bi nam se život vratio u normalu – istaknula je Topličanka i najavila kako će u studenom predstavu ponovno igrati u istim kazalištima u Nizozemskoj, uz nastup u Rotterdamu i Amsterdamu, te da će nakon toga na turneju po Francuskoj i Italiji.

Operni festival Mythos na Siciliji

Sopranistica Jelena Štefanić slobodne dane koristi za pripremu kako bi u kolovozu nastupila na opernom festivalu Mythos na Siciliji.  Ovogodišnje, sedmo izdanje Mythos Opera Festivala bit će posvećeno nezaboravnom talijanskom tenoru Enricu Carusu, a održat će se u sklopu projekta Kreativna Europa. Kako nam je otkrila sopranistica iz Toplica na tom će festivalu nastupiti u Travijati u Taormini i Cataniji i to u društvu svjetski poznate sopranistice Sumi Jo i talijanske operne pjevačice Giovanne Casolle. Mnogo je još planova u kalendaru topličkog slavuja, no samozatajna sopranistica ističe kako treba biti oprezan i svaki dan pažljivo planirati, jer još uvijek traje pandemija koronavirusa pa se u trenu sve može promijeniti.

Označeno u