"Ako poznajemo svoju prošlost, onda smo iz nje naučili kako da izgradimo bolju budućnost"

Varaždinske vijesti | 1.5.2020. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

Skromno, i skladu s preporukama Nacionalnog stožera, antifašisti su obilježili dvije žalosne obljetnice iz Drugog svjetskog rata.

Marijan Ciglar i Milivoj Dretar, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Varaždina, zapalili su lampaše kod kućice u Jalkovcu, na mjestu pogiblje petero kalničkih partizana. Među njima bili su varaždinski narodni heroji Florijan Bobić i Marija Vidović – Abesinka.

- Spomen soba na adresi Ulica braće Radić br. 30 i danas čuva uspomenu na tragičnu borbu iz 1942. godine. Potkraj rata nastali su metež i panika u NDH i mnogi su bježali pred Narodnooslobodilačkom vojskom. Pokušavajući sakriti dokaze višegodišnjeg zločina, ustaše šalju tri transporta logoraša u Jasenovac, od njih 1300 samo ih se dvadesetak spasilo bijegom. U Lepoglavi je ostalo 70-80 logoraša koji su 30. travnja 1945. zaklani i bačeni u logorski bunar ili pokopani na okolnim lokacijama. Nekoliko mjeseci kasnije Zemaljska komisija za ratne zločine ekshumirala je velik broj leševa oko logora, najviše uz samostanske zidove, te su svi pokopani na Spomen groblju - podsjetio je Dretar.

U ime Udruge antifašista Ivanec prisutne je pozdravila Marija Varović.

- Sjetili smo se svih njih koji su stradali na području našega grada malom komemoracijom zbog epidemiološke situacije odlaskom na Spomen-groblje, ali i "kod zida" ondašnjeg logora, a današnje Kaznionice u Lepoglavi. Upravo je sama lokacija baš to mjesto na kojem su izvršene prve ekshumacije ubijenih logoraša, a o čemu su opširno pisale i spomenule svaku žrtvu Varaždinske vijesti već sredinom 1945. godine - rekla je Varović.

- Lepoglava nije mjesto revizionizma, već mjesto pijeteta na stradavanja nevinih ljudi jedne sulude ideologije. Ako poznajemo svoju prošlost, onda smo iz nje naučili kako da izgradimo bolju budućnost. Lepoglava danas gradi tu budućnost sjećanjem na sve one koji su dali život za nju i u njoj - rekao je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Lepoglave.

Spomen groblje danas je u lošem stanju i vapi za obnovom, ističu iz udruge. Antifašisti su se založili da se taj projekt pokrene još u ovoj obljetničkoj godini, o čemu je bilo riječi i na radnom sastanku sa županom Radimirom Čačićem.

Iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Varaždina ujedno su najavili skromnu svečanost obilježavanja 75. godišnjice Dana oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije od fašizma, na Gradskom groblju u Varaždinu, 8. svibnja.