7. gardijska brigada "Puma" u petak svečano obilježava 25. godišnjicu osnivanja Foto: ilustracija

7. gardijska brigada "Puma" u petak svečano obilježava 25. godišnjicu osnivanja

Varaždinske vijesti | 21.12.2017. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

Središnja aktivnost obilježavanja 25. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade "Puma" održat će se u petak 22. prosinca.

Program počinje svetom misom u 10 sati koja će se održati u crkvi Dobrog pastira i koju će predvoditi biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca u kapelici Sv. Juraja u Optujskoj ulici u 11.15 sati. U 11.30 sati održat će se sat povijesti za učenike osnovnih škola grada Varaždina u sklopu izložbe "7. gardijska brigada Puma", u izložbenom prostoru palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, na kojem će učenicima biti predstavljena povijesnica 7. gardijske brigade Puma. Središnji događaj bit će Svečana akademija koja će se održati u HNK Varaždin u 13 sati.

7. gardijska brigada "Puma", sa sjedištem u Varaždinu, osnovana je odlukom Vrhovnog zapovjednika OS RH 23. prosinca 1992. godine. Osnovnu strukturu činili su pripadnici 5. bojne 1. A brigade ZNG, koji su već imali ratno iskustvo istaknuvši se u operacijama za oslobođenje južne Hrvatske, odnosno dubrovačkog zaleđa. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. A brigade ZNG te 90 pripadnika 7. gardijske brigade, jedan pripadnik i danas se vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.