7. Etno festival "Bilogoro, u srcu te nosim": Prepuna dvorana u Velikom Trojstvu

sk/043 | 24.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Koliko su Veliko Trojstvo i Bilogora nestrpljivo čekali festivalsku večer dovoljno je reći da se za 7. Etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim” tražila karta više te je dvorana bila dupkom puna, a besplatni autobusni prijevoz pokazao se kao pun pogodak.

Program je vodio poznati televizijski voditelj Branko Uvodić, a peteročlanim stručnim žirijem predsjedala je Dijana Katica, predsjednica Zadruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo”. Osim nje, žiri su činili Ivica Plivelić, Miroslav Walter, Marko Lovrić te Lorenzo Kocijan Pacas.

Organizator festivala je Udruga “Bilogorski turistički put” u suradnji s Općinom Veliko Trojstvo, a ulogu u stvaranju festivala imali su i medijski pokrovitelji te brojni sponzori i donatori.

Prepuna_dvorana_u_Velikom_Trojstvu4.jpg

U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića festivalu je nazočio načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović, a pozivu su se odazvali i njegova uzoritost, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, Dinko Tandara u ime Ministarstva branitelja, kao i načelnik Velike Pisanice Fredi Pali, načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić i načelnik Šandrovca Dario Halauš. Naravno, na festival je započeo i bivši načelnik Velikog Trojstva Ivan Kovačić te bivši načelnik Šandrovca, Josip Dekalić.

Direktor festivala Slaven Klobučar pozdravio je prisutne te istaknuo kako mu je drago što se festival nakon dvije pandemijske godine vratio pred svoju vjernu publiku.

Prepuna_dvorana_u_Velikom_Trojstvu3.JPG

To nam daje ohrabrenje, ne samo nama u Organizacijskom odboru, već i glazbenicima da i dalje stvaraju skladbe inspirirane Bilogorom. Svaka naša hrvatska regija ima svoj festival pa je bio red da ga ima i Bilogora jer mislim da ona to zaslužuje, rekao je Klobučar te posebno zahvalio Općini Veliko Trojstvo – Općina je uvijek stala iza festivala i zato od srca hvala i bivšem načelniku Ivanu Kovačiću i sadašnjem načelniku Marku Kutanjcu koji je bio s nama sve ovo vrijeme i moram vam reći da je pokazao kako bi svi mi koji se bavimo javnim životom trebali raditi. Nije mu bio problem ni ponijeti ni počistiti ako se radi za svoju općinu, istaknuo je te zahvalio svim udrugama, institucijama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji festivala, kao i medijskim pokroviteljima i sponzorima bez kojih bi sve bilo teže.

Izaslanik predsjednika Sabora Silvestar Štefović prigodnim je riječima otvorio 7. Etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim”.

- Pripala mi je čast sve vas pozdraviti u ime predsjednika Hrvatskoga sabora gospodina Gordana Jandrokovića koji mi je rekao da on još uvijek Bilogoru u srcu nosi. Želim pozdraviti i zahvaliti se izvođačima, kako to Branko uvijek voli reći, tim čuvarima tradicijske glazbe, kulture ovog kraja, kulturne baštine ne samo ovog kraja, nego i cijele naše domovine. Glazba nam na najbolji način može dotaknuti srce i prenijeti one važne poruke ljubavi prema svom kraju, domovini, narodu, Bogu i čovjeku i zato je važno da ovakve festivale organiziramo i čestitam organizatorima, Udruzi, ali posebno svom kolegi i prijatelju, načelniku Marku koji je sa žarom govorio o ovom festivalu i zato sam znao da će ova večer biti velebna. Želim svim izvođačima u natjecateljskom dijelu puno uspjeha, nadam se da će pobijediti najbolji, a siguran sam da o tome vodi brigu naš žiri. Želim svima da se ugodno osjećate, da dobro slušate ne samo glazbu nego i tekstove i da od toga nešto ponesemo u svom srcu kući - rekao je Štefović.

Prepuna_dvorana_u_Velikom_Trojstvu2.JPG

Na festivalu se predstavilo ukupno 16 izvođača, no valja posebno istaknuti one koje su stručni žiri i publika proglasili najboljim.

Po mišljenju stručnog žirija, titulu najboljeg ponio je Darko Barić s pjesmom “Svom zavičaju”. Na drugo mjesto žiri je stavio Željka Grozaja sa skladbom “Vratit ću se Bilogori”, a na treće Kulturno-umjetničku udrugu Ivan Vitez Trnski Nova Rača i njihovu pjesmu “Opojno miriše lipa”.

S druge strane, publici se najviše svidio Tamburaški sastav Nemir s pjesmom “Mlinovi”, zatim Tomislav Škara koji je pjevao “Volim tebe Bilogoro moja”, a kao trećeplasiranog publika je odabrala Željka Grozaja s pjesmom “Vratit ću se Bilogori”.

Nagrade su im dodijelili izaslanik predsjednika Sabora Silvestar Štefović, zamjenica župana Tanja Novotni Golubić te načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac.

Osim njima, dodijeljena je i nagrada za životno djelo Etno festivala gospodinu Jozi Rebiću, predsjedniku Udruge “Bilogorski turistički put” kao znak zahvale za sve što je učinio tijekom vođenja udruge. Nagradu je Rebiću uručila Slađana Đurđević.

Treba reći i da je prijenos festivala uživo imao veliku gledanost, o čemu svjedoči i podatak da je festival na službenom YouTube kanalu pregledan 1,5 tisuće puta.

Upravo zbog dobrih brojki i velikog broja posjetitelja koji je neke možda i iznenadio, uskoro kreću pripreme za 8. Etno festival.