6. Festival stripa u Čakovcu: Ljubitelji stripa i ilustracija ovog vikenda doći će na svoje Foto: 6. Festival stripa

6. Festival stripa u Čakovcu: Ljubitelji stripa i ilustracija ovog vikenda doći će na svoje

Varaždinske vijesti | 13.9.2019. u 09:29h | Objavljeno u Društvo

6. Festival stripa, u organizaciji udruge STRIPoblaČAK održava se od 12. do 14. rujna, u Centru za kulturu Čakovec i Knjižnici «Nikola Zrinski» Čakovec.

Festival je započeo jučer u četvrtak 12. rujna otvorenjem izložbe «RETROSPEKTIVA: MENTOR I UČITELJ», Krešimira Zimonića i Matije Pisačića. U Maloj sceni «Vinko Lisjak» prikazivali su se filmovi «Krug» i «Zlatkine žute minute», Krešimira Zimonića te «Čoban» Matije Pisačića. Moderator izložbe je povjesničarka umjetnosti i galicistica Marta Horvat. Izložbu je otvorila Maja Žvorc koja je ujedno zaslužna za odabir i postavu radova.

Danas u 18:00 sati u Knjižnici «Nikola Zrinski» održat će se otvorenje izložbe ilustracija Maje Horvat. Maja Horvat, Čakovčanka sa ljubljanskom adresom, vizualna je umjetnica i ilustratorica. Na ovoj se izložbi predstavlja sa crno bijelim ilustracijama i ilustracijama u koloru.

Strip radionica održat će se u petak, u «Knjižnici i čitaonici Šenkovec». Vrijeme održavanja biti će objavljeno na facebook stranici Udruge.

Subota je rezervirana za Sajam stripa, ispred CZK-u Čakovec.

Ono što ovakve evente čini dodatno zanimljivim jest prilika osobno upoznati neke od svojih crtačkih i spisateljskih uzora s čijim ste junacima odrastali ili ih još uvijek pratite. Naravno tu je i neizostavno crtanje za publiku, gdje možete sjesti za stol s omiljenim autorima i porazgovarati dok oni stvaraju crtež samo za vas.

Ovogodišnji festival posvećen je prerano preminulom kolekcionaru i članu udruge STRIPoblaČAK, Robertinu Juraniću. Juranićeva kolekcija broji 18 tisuća stripova. U 2016. godini, povodom Dana grada Čakovca predstavio je svoju kolekciju pod naslovom izložbe «Prvi strip».

Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala je besplatan. Više informacija o festivalu i eventualnim promjenama satnice dostupni su na facebook stranici Udruge «STRIPoblaČAK». Dolaskom na događanje pristajete biti na slikovnom materijalu.