160. obljetnica dr. Steinera: Ostavio jedan od najdubljih otisaka u cjelokupnom hodu ljudskog roda

J.Š./ Varaždinske vijesti | 16.3.2021. u 09:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Svečano je ovih dana u Donjem Kraljevcu, a razlog tome je obilježavanje 160. obljetnice od rođenja dr. Rudolfa Steinera, intelektualca, filozofa, odgojitelja, pisca te utemeljitelja antropozofije nauke o ljudskoj mudrosti, čije je učenje primjenjivo u svim aspektima života. “Njegovo je ime u vremenu omeđenom godinama 1893. i 1925. bilo nezaobilazno na području tolikih mnogih polja ljudske djelatnosti da ne bi bilo pretjerano reći da je ostavio jedan od najdubljih otisaka u cjelokupnom hodu ljudskog roda. Bio je to čovjek već za života prepoznat kao jedan od najvećih duhova Novog vijeka”: kažu u Centru dr. Rudolfa Steinera multidisciplinarnoj instituciji koja objedinjuje znanost, umjetnost i turizam, baziranu na njegovu nauku i znanju te je ujedno i referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj.

Obilježavanje kroz cijelu godinu

- Nažalost, zbog korone planirana događanja vezana uz obilježavanje 160. obljetnice morali smo prilagoditi preporukama epidemiologa, što znači bez većih događanja, okupljanja i manifestacija - kaže nam ravnateljica Centra Dijana Posavec. No, Centar dr. Rudolfa Steinera obilježavanje ove velike obljetnice provodi na razne načine koji su prilagođeni trenutnim mjerama i situacijama.

- Uz prigodnu tortu koju su nam poklonili iz tvrtke Macini kolači iz Donjeg Kraljevca, te uz nazočnost načelnika Donjeg Kraljevca Miljenka Horvata i predsjednika Upravnog vijeća Centra izv.prof.dr.sc. Bojana Šarkanja ovim simboličnim činom započeli smo s obilježavanjem 160. obljetnice, a što će trajati kroz cijelu godinu. Stoga vas pozivamo da posjetite Centar dr. Rudolfa Steinera te njegovu rodnu kuću, a kroz čitavu godinu podržite svojim dolaskom i raznovrsna događanja koja ćemo organizirati za vas - poziva ravnateljica Centra.

Inače, Centar dr. Rudolfa Steinera u povodu obilježavanja posjetio je i dr.sc. Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Ove dvije ustanove već imaju uspostavljenu suradnju na osnovu Sporazuma o suradnji, tako da je uručen poziv ravnateljici Centra dr. Rudolfa Steinera Dijani Posavec za sudjelovanjem na Okruglom stolu naziva „Oznaka zemljopisnog podrijetla hrane – patvorenej hrane i mogućnost njezinog otkrivanja“ koje će se održati u Velikoj dvorani NZZJZ Andrija Štampar 23. ožujka u Zagrebu. U posjet Centru bili su i rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković te dekan Međimurskog Veleučilišta doc.dr.sc. Igor Klopotan s kojima su potpisani Sporazumi o suradnji.

Rad i djelo dr. Steinera sve više prepoznati

Povodom 160. obljetnice za javnost je otvoren i Eko-muzej Međimurje malo u Palači turizma u Čakovcu gdje možete svijet dr. Rudolfa Steinera doživjeti u jednom inovativnom obliku. Buduće posjetitelje ovdje očekuje nekoliko razina interpretacija poput sadržaja na touch screen-ovima do filmova u 360 stupnjeva, preko virtualne stvarnosti – sustava koji je jedinstvena inovacija i globalno. Osim lokalno, velikan svjetskog glasa, dr. Rudolf Steiner koji je rođen u Međimurju, sve je više prepoznat i u cijeloj Hrvatskoj. Tako svi zainteresirani mogu razgledati mali postav njemu u čast, u sklopu velike izložbe naziva “Hrvatska svijetu” u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu koja je otvorena do 15. svibnja.

- Pogledajte i novu sadržajem bogatiju internetsku stranicu Centra dr. Rudolfa Steinera. Zahvaljujem prisutnim prijateljima Centra i partnerima na podršci u našem dosadašnjem radu i razvoju daljnjih ideja kroz projekte čija će realizacija doprinijeti još većem interesu za Steinerov nauk - zaključila je Posavec.

Centar dr. Rudolfa Steinera centralno je mjesto okupljanja, edukacije i razmjene znanja, kao i referentni centar u Hrvatskoj koji provodi nacionalni program biodinamičke poljoprivrede, te surađuje sa mnogobrojnim institucijama i proizvođačima u zemlji i inozemstvu.

Dr. Rudolf Steiner rođen je 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Rodna kuća nalazi se na adresi Ludbreška 13 u dvorištu obiteljske kuće obitelji Tizaj. Rodna kuća otkrivena je 1966. godine i od tada su je posjetile tisuće poštovatelja njegova dijela iz cijelog svijeta. Posjet rodnoj kući moguć je svaki dan uz prethodnu najavu na tel. 040 655 612 ili na info pultu u Centru od 8 do 15 sati radnim danom, vikendom prema dogovoru.

Galerija slika