12. škola mladih filatelista: Trakošćan potvrdio status filatelističkog centra Hrvatske Foto: B. Težak

12. škola mladih filatelista: Trakošćan potvrdio status filatelističkog centra Hrvatske

Lj.Risek/Varaždinske vijesti | 30.10.2017. u 20:28h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

U nazočnosti oko 200 učenika iz škola u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, srednjoškolaca iz Elektrostrojarske škole Varaždin te sudionika iz Njemačke, kao i voditelja, mentora, brojnih gostiju te predstavnika sponzora, podupiratelja, medija i organizatora, u Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan u subotu je, 28. listopada, otvorena 12. škola mladih filatelista "Trakošćan 2017".

Manifestacija je otvorena neslužbenim bednjanskom himnom Na Verškevemu brijegu te s još nekoliko drugih pjesama u izvođenju KUD-a Josipa Genca iz Bednje. Program svečanog otvaranja škole vodila je dr. Marija Kolačko, potpredsjednica Kluba mladih filatelista Trakošćan i jedna od začetnica škole. Pozdravljajući sudionike koje je u Trakošćan i ove godine privukla poštanska marka, naglasila je da je kroz Školu filatelije tijekom proteklih 12 godina prošlo oko 3.000 djece i mladih.

U ime Općine Bednja kao domaćina i jednog od dugogodišnjih podupiratelja ove manifestacije, okupljenima je pozdravne riječi uputio zamjenik načelnika Bednje Ivica Hrenić. Skupu su se obratili i ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan Adam Pintarić, predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski, član KMF-a Josip Jelenečki koji je predstavio prigodna izdanja koja su pratila ovogodišnju Školu filatelije (dva žiga, omotnica, dopisnica) te predsjednik KMF-a Trakošćan i predsjednik Organizacijskog odbora Škole filatelije Dino Murić. Školu filatelije otvorio je dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Uz pjevački zbor KUD-a Josipa Genca pod ravnanjem Vladimira Gečeka, u popratnom glazbenom programu nastupili su i solisti Lucija Geček i Danijel Češnjaj, uz pratnju Tomislava Žirovca i Mladena Jagarinca. Nakon otvaranja, djeca su se pod stručnim vodstvom uključila u radionički rad. U prvoj skupini su, pod vodstvom Staše i Bojana Bračiča, radili početnici, dok su u drugoj skupini, pod mentorskim vodstvom Darija Stelle i Darija Filjara, nova znanja o filateliji stjecali napredni filatelisti.

Uz radionice, održan je i bogat popratni program ispunjen tematskim sadržajima vezanim uz poštu i marku. Priređena je filatelistička izložba dječjih radova, a sudionici Škole ove su godine imali prilike vidjeti prijenos pošte biciklom. Na izložbi Vilinska bajka predstavljeni su radovi nastali na dječjim radionicama održanih u osnovnim školama s područje Bednja i šire. Priređena je i izložba tradicionalnih kulinarskih specijaliteta bednjanskoga kraja "Kaj su jeli naši stari". Nadalje, u programu Škole filatelije predstavljena je etnološka baština bednjanskoga kraja, a za sve polaznike škole omogućen je organiziran obilazak trakošćanskog dvorca.

Okupljanjem velikog broja djece i mladih koji skupljanjem poštanskih maraka i stjecanjem novih znanja korisno i kreativno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, kao i odraslih zaljubljenika u filateliju koji ne žale truda i vremena kako bi svoja, dugo godina stjecana iskustva prenijeli na mlade naraštaje, Trakošćan i općina Bednja toga su dana ponovno bili filatelistički centar Hrvatske.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci