Zemljišnoknjižni referent izdavao fiktivna rješenja, a novac zadržavao za sebe Foto: ilustracija

Zemljišnoknjižni referent izdavao fiktivna rješenja, a novac zadržavao za sebe

Varaždinske vijesti | 26.1.2021. u 08:34h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su obavijest USKOK-a Zagreb, da je pred Županijskim sudom u Zagrebu, podignuta optužnica protiv 62-godišnjaka, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protiv službene dužnosti – Zlouporaba položaja i ovlasti i Krivotvorenje isprave.

- Kako se sumnja, u vremenu od srpnja 2012. do svibnja 2018. godine u Ludbregu, kao ovlašteni zemljišnoknjižni referent jednog suda, u nakani stjecanja materijalne koristi, nakon što su mu stranke podnijele prijedlog za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili prijedlog za uknjižbu prava vlasništva, svjesno nije evidentirao neke od prijedloga u zemljišnoknjižni informacijski sustav radi urudžbiranja - priopćila je PU varaždinska.

- Strankama u postupku je neistinito predočavao da troškove postupka mogu platiti njemu na ruke u gotovini te novac zadržavao za sebe. Tako je u navedenom razdoblju pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 70.000 kuna, za koji je iznos oštećen državni proračun. Nadalje je, kako bi prikrio takvo postupanje, na ime jedne sutkinje istog suda, izrađivao fiktivna rješenja u kojima je neistinito navodio da je provedena rasprava na licu mjesta i kojima se određuje uknjižba prava vlasništva na nekretninama u skladu s dostavljenim prijedlogom za ispravak zemljišnih knjiga ili uknjižbe prava vlasništva, koja je rješenja ovjeravao pečatom suda i vlastoručno potpisivao - naveli su iz policije.