ŽDO Varaždin traži strožu kaznu za 23-godišnjaka zbog prometne nesreće u kojoj je preminula 41-godišnjakinja

| 12.4.2023. u 18:46h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 7. travnja 2023., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (2000.) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona.

Optuženik je proglašen krivim jer je 19. lipnja 2022., u mjestu Hrženica upravljao osobnim automobilom marke BMW pod utjecajem alkohola (koncentracija od 2,00 promila alkohola u organizmu) i brzinom od 102 km/h kojom nije mogao savladati oštri desni zavoj pa je vozilom prešao na lijevu prometnu traku i udario u moped kojim je, iz suprotnog smjera, pravilno svojom desnom prometnom trakom, upravljala 41-godišnjakinja. Uslijed udara vozila i pada 41-godišnjakinja je zadobila mnogobrojne teške ozljede od kojih je preminula sljedećeg dana u bolnici.

Optuženiku je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju tri godine duljem od izrečene kazne zatvora.

Državno odvjetništvo smatra da je izrečena kazna zatvora preblaga s obzirom na utvrđene otegotne okolnosti za optuženika (kršenje više prometnih propisa, odnosno jaka alkoholiziranost i vrlo velika brzina vožnje), kao i činjenice da je smrtno stradala osoba koja je pravilno upravljala vozilom i ničime nije doprinijela prometnoj nesreći. U žalbi je predloženo da se optuženiku izrekne kazna zatvora u duljem trajanju.

Označeno u