Zbog toga što nije u cijelosti isplatio plaće, bivšem direktoru uvjetna zatvorska kazna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog toga što nije u cijelosti isplatio plaće, bivšem direktoru uvjetna zatvorska kazna

Ivica Kruhoberec | 1.6.2020. u 17:14h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog toga što tijekom 2015. godine nije zaposlenicima isplatio dio ili cijelu plaću, čime je počinio produljeno kazneno djelo protiv socijalnog osiguranja i radnih odnosa neisplatom plaće, varaždinski je Općinski sud osudio Milana L, direktora poduzeća Lomi, na sedam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako ne počini novo kazneno djelo u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude.

Budući da je tijekom postupka utvrđeno je kako je nad okrivljenim poduzećem otvoren stečajni postupak, nije postupak protiv tvrtke je obustavljen u studenom prošle godine.

Ne smatra se krivim

Lomi je 2015., kako je utvrđeno tijekom suđenja, ostvarivao prihode i imao dostatna financijska sredstva, ali ipak nije od siječnja do studenog isplatio ugovorene iznose plaća u cijelosti i djelomično, i to u ukupnom iznosu od 568.876,74 kune. Za toliki je iznos bilo zakinuto pedesetak njegovih zaposlenika, od koji neki za nekoliko stotina kuna u jednom mjesecu, dok je većina bila zakinuta za iznose od tisuću do četiri tisuće kuna, i to tijekom više mjeseci.

Međutim, očitujući se o optužbi varaždinskog Općinskog državnog odvjetništva, okrivljeni bivši direktor je rekao da se ne smatra krivim za kazneno djelo za koje ga se tereti optužbom. U svojoj obrani je naveo da je u potpunosti bio svjestan situacije u kojoj se i poduzeće i on kao direktor nalaze te potpuno svjestan svoje odgovornosti, kao i zakonskih obveza oko isplata plaća. Međutim, razmišljajući o opstanku poduzeća, našao se u situaciji pronalaženja nekog rješenja, a koje ne bi zakinulo zaposlene radnike.
- Imali smo ugovorene radove, koji su nam trebali biti plaćeni i u takvoj situaciji pritiska, s jedne strane potrebe nastavljanja i završavanja ugovorenih radova, nenaplaćenih potraživanja koja su trebala biti uskoro plaćena i potrebe poštivanja zakonskih obveza oko isplate plaća, sazvao sam sastanak sa zaposlenima na kojem sam im predočio situaciju, objasnio da neće biti ni na koji način zakinuti - rekao je okrivljeni.

 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u