Zbog prekratkog odmora tijekom vožnje u Austriji, vozaču kamiona kazna od 600 eura Foto: VV arhiva / ilustracija

Zbog prekratkog odmora tijekom vožnje u Austriji, vozaču kamiona kazna od 600 eura

Varaždinske vijesti | 15.9.2021. u 12:10h | Objavljeno u Crna kronika

Na temelju Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Općinski sud u Varaždinu - Stalna služba u Ivancu, 30. srpnja potvrdio je odluku o novčanoj kazni koja je 11. rujna 2019. u Austriji izrečena protiv D.K.

- Priznaje se i izvršit će se odluka od 11. rujna 2019., koja je postala pravomoćna 20.02.2020., a kojom je osuđeniku izrečena novčana kazna u iznosu od 600 eura, uvećana za troškove od pet eura - navodi se u presudi.

Riječ je o sankciji zbog prekršaja počinjenog 01.08.2019. u Austriji, a odnosi se na nepridržavanje vremena vožnje i odmora za vozače kamiona.

- Kao vozač motornog vozila koje se koristi za transport roba u cestovnom prometu i čija maksimalna dopuštena težina s prikolicom ili poluprikolicom prelazi 3,5 t, utvrđeno je da je u roku od 24 sata nakon završetka prethodnog dnevnog ili tjednog odmora uzeo redoviti dnevni odmor u dva dijela, ali drugi dio nije pokrivao kontinuirano razdoblje od 9 sati, iako je prvi dio bio neprekinuti period od najmanje 3 sata, a drugi dio nije proveo na trajektu ili vlaku, i mora imati neprekidno razdoblje od najmanje 9 sati. Premalo podijeljenog dnevnog odmora od 3 sata + 9 sati iznosilo je samo 3 sata + 5 sati i 16 minuta - stoji u obrazloženju presude.

Nepridržavanje vremena vožnje i odmora i/ili pogrešno rukovanje/nekorištenje tahografa predstavlja kršenje europskih propisa, za koje su predviđene visoke novčane kazne.

Na temelju podataka iz tečajne liste Hrvatske narodne banke iznos novčane kazne 600 eura utvrđen je u domaćoj valuti u iznosu od 4.463,85 kuna prema srednjem tečaju HNB na dan pravomoćnosti odluke o novčanoj kazni, tj. 20. veljače 2020. godine (1 euro = 7,44 kuna).

Novčana kazna će se sukladno zakonu izvršiti u skladu s pravom Republike Hrvatske, na način kako se izvršava novčana kazna koju je izrekao domaći sud, u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

Budući da Republika Austrija kao država izdavanja nije dopustila primjenu zamjenske sankcije, to znači da se sukladno zakonu, u slučaju da odluku o novčanoj kazni neće biti moguće u cijelosti ili djelomično izvršiti, neće primijeniti zamjenske sankcije, uključujući i kaznu zatvora, u skladu s pravom Republike Hrvatske.

Protiv ove presude D.K. ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana primitka pisanog prijepisa presude.