Zbog prekratkog odmora tijekom vožnje u Austriji, vozaču kamiona kazna od 600 eura Foto: VV arhiva / ilustracija

Zbog prekratkog odmora tijekom vožnje u Austriji, vozaču kamiona kazna od 600 eura

Varaždinske vijesti | 15.9.2021. u 12:10h | Objavljeno u Crna kronika

Na temelju Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Općinski sud u Varaždinu - Stalna služba u Ivancu, 30. srpnja potvrdio je odluku o novčanoj kazni koja je 11. rujna 2019. u Austriji izrečena protiv D.K.

- Priznaje se i izvršit će se odluka od 11. rujna 2019., koja je postala pravomoćna 20.02.2020., a kojom je osuđeniku izrečena novčana kazna u iznosu od 600 eura, uvećana za troškove od pet eura - navodi se u presudi.

Riječ je o sankciji zbog prekršaja počinjenog 01.08.2019. u Austriji, a odnosi se na nepridržavanje vremena vožnje i odmora za vozače kamiona.

- Kao vozač motornog vozila koje se koristi za transport roba u cestovnom prometu i čija maksimalna dopuštena težina s prikolicom ili poluprikolicom prelazi 3,5 t, utvrđeno je da je u roku od 24 sata nakon završetka prethodnog dnevnog ili tjednog odmora uzeo redoviti dnevni odmor u dva dijela, ali drugi dio nije pokrivao kontinuirano razdoblje od 9 sati, iako je prvi dio bio neprekinuti period od najmanje 3 sata, a drugi dio nije proveo na trajektu ili vlaku, i mora imati neprekidno razdoblje od najmanje 9 sati. Premalo podijeljenog dnevnog odmora od 3 sata + 9 sati iznosilo je samo 3 sata + 5 sati i 16 minuta - stoji u obrazloženju presude.

Nepridržavanje vremena vožnje i odmora i/ili pogrešno rukovanje/nekorištenje tahografa predstavlja kršenje europskih propisa, za koje su predviđene visoke novčane kazne.

Na temelju podataka iz tečajne liste Hrvatske narodne banke iznos novčane kazne 600 eura utvrđen je u domaćoj valuti u iznosu od 4.463,85 kuna prema srednjem tečaju HNB na dan pravomoćnosti odluke o novčanoj kazni, tj. 20. veljače 2020. godine (1 euro = 7,44 kuna).

Novčana kazna će se sukladno zakonu izvršiti u skladu s pravom Republike Hrvatske, na način kako se izvršava novčana kazna koju je izrekao domaći sud, u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

Budući da Republika Austrija kao država izdavanja nije dopustila primjenu zamjenske sankcije, to znači da se sukladno zakonu, u slučaju da odluku o novčanoj kazni neće biti moguće u cijelosti ili djelomično izvršiti, neće primijeniti zamjenske sankcije, uključujući i kaznu zatvora, u skladu s pravom Republike Hrvatske.

Protiv ove presude D.K. ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana primitka pisanog prijepisa presude.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci