Zbog nacističkog pozdrava, 18 mjeseci zatvora, od kojih dva bezujvetno

vv | 2.8.2019. u 10:59h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog uzdignute i ispružene desne ruke na komemoraciji u svibnju ove godine na loibachškom polju, Miroslava H. iz Marčana Zemaljski sud u Klagenfurtu osudio je na uvjetnu zatvorsku kaznu od 16 mjeseci te dva bezuvjetna, od kojih je potonje već proveo u pritvoru iz kojeg je već izašao.

Nacistički pozdrav namjerni je čin provokacije državnih tijela jer se dogodio , kako je rekao tužitelj Christian Pirker, nakon komemoracije i na putu prema autobusima, i to ispred austrijske policije. Izražavajući žaljenje zbog incidenta, okrivljeni je priznao krivnju te se ispričao svima čije je osjećaje povrijedio, naglašavajući da je napravio "veliku glupost" jer je svojim postupkom htio biti u centru pozornosti, čemu je obol dao i alkohol. Naime, austrijska mu je policija nakon privođenja izmjerila 1,3 promila alkohola u krvi.

Visoku opijenost kao olakšavajuću okolnost uzeo je obzir sudac Gernor Kugi, dok je kazna "preventivna" za sudionike budućih komemoracija. Osuđeni žitelj općine Vinica rekao da bi Hitlerov pozdrav bio „blaže percipiran“ u Hrvatskoj, a njegov branitelj naglasio da je njegov štićenik sudjelovanjem na komemoraciji htio izići iz „monotonog života“, a incident ne vidi u političkom kontekstu.

Iako su od ove godine stroži propisi jer je Austrija na popis zabranjenih simbola iz nacističkog razdoblja dodala simbole NDH, osuđeni je bio jedini ovogodišnji prijestupnik komemoracije koja se održava na loibachškom polju u blizu Bleiburga, dok ih je lani bilo sedam.