Zbog nabave duhana Varaždinka (31) osuđena na rad za opće dobro Foto: VV arhiva/Ilustracija

Zbog nabave duhana Varaždinka (31) osuđena na rad za opće dobro

| 15.3.2018. u 09:04h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog nabave 149 kilograma sitno rezanog duhana radi daljnje prodaje, 31-godišnja Varaždinka osuđena je na rad za opće dobro.

Općinski sud u Varaždinu proglasio je 31-godišnjakinju krivom jer je sredinom studenog 2016. u Varaždinu od neutvrđene osobe radi daljnje prodaje nabavila 149 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u petnaest crnih PVC vreća, koji nije imao nadzorne markice Ministarstva financija RH. To je učinila protivno odredbama Zakona o posebnom porezu na duhanske prerađevine, znajući da se radi o robi čiji je promet ograničen i za koju nije imala potrebno odobrenje za kupnju.

U 12 vreća nalazilo se po 10 kilograma rezanog duhana, a u ostalim vrećama po 9,8 kilograma, 8,8 kilograma te 10,4 kilograma rezanog duhana.

S obzirom da je time počinila kazneno djelo protiv gospodarstva – nedozvoljenu trgovinu – osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam mjeseci. Međutim, izrečena zatvorska kazna zamijenjena joj je radom za opće dobro, pri čemu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Presuda je postala pravomoćna budući da su se stranke odrekle prava na žalbu. 

Označeno u