Zbog komentara na Facebooku ostala bez posla i poslodavcu mora vratiti oko 50.000 kn Foto: ilustracija / Pixabay

Zbog komentara na Facebooku ostala bez posla i poslodavcu mora vratiti oko 50.000 kn

| 7.1.2019. u 14:14h | Objavljeno u Crna kronika

Iako je predlagala da se prekine postupak za povrat novca stečenog bez osnove dok pred Ustavnim sudom ne okonča postupak povodom njezine ustavne tužbe protiv presude Vrhovnog suda, varaždinski Općinski sud presudio je prošli tjedan da M. H. iz Trnovca Bartolovečkog, bivša zaposlenica Boxmark Leathera, mora svom nekadašnjem poslodavcu isplati 42.740,17 kn, zajedno sa zateznom kamatom, kao i naknaditi trošak postupka od 5.985 kn, zajedno sa zateznom kamatom.

”Debilana na kvadrat”

Nakon što je 20. travnja 2015. dobila izvanredni otkaz zbog objave na Facebooku, tadašnja zaposlenica Boxmarka pokrenula je parnicu radi utvrđenja nedopuštenosti odluke o izvanrednom otkazu ugovora. Parnicu je dobila, budući da je varaždinska prvostupanjska presuda u njenu korist potvrđena u Rijeci, pa joj je Boxmark na ime plaće, štete i kamata isplatio više od 48 tisuća kuna. Međutim, Boxmark je podnio zahtjev za reviziju postupka Vrhovnom sudu RH, koji je preinačio pravomoćnu presudu te zahtjeve tužiteljice odbio kao neosnovanim.

Obrazlažući zašto je revizija osnovana, Vrhovni je sud ukazao da su niži sudovi utvrdili da je tužiteljica, saznavši da će trebati raditi u popodnevnoj smjeni i 4. travnja i 5. travnja, odnosno na Uskrs, svoje nezadovoljstvo radom i tijekom uskršnjih blagdana iskazala objavom na Facebooku.

- Tražim zainteresiranu žensku osobu tijekom ovog vikenda, dakle Velike subote i samog Uskrsa za obavljanje svih poslova u kući, što uključuje i odlazak na misu na Uskrs s mojom obitelji, pošto radim u Boxmarku u subotu i nedjelju popodne. Ipak si s tom plaćom mogu to priuštiti, napisala je i javno objavila, što je 129 osoba označilo kao “sviđa mi se”, 11 ih je podijelilo.

Uz to, objava je izazvala i raznorazne negativne komentare, koji su se odnosili na poduzeće i njegov odnos prema radnicima te njegovu organizaciju rada. Potaknuta diskusijom, tužiteljice je dopisala “svakako katastrofa! mi pojedinci očito nismo ljudi nego mašine” te “debilana na kvadrat”.

Više o ovoj presudi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...