Zbog fiktivnog zapošljavanje dobila godinu dana zatvora - je li to premalo? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog fiktivnog zapošljavanje dobila godinu dana zatvora - je li to premalo?

Ivica Kruhoberec | 24.5.2021. u 17:01h | Objavljeno u Crna kronika

Na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana varaždinski je Županijski sud osudio umirovljeni poduzetnicu Darinku Krička (70) zbog poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno kaznenog djela protiv gospodarstva. Naime, umirovljena vlasnica propalog RIF biroa proglašena je krivom jer je kao savjetnica i suvlasnica društva MTČ Tvornica čarapa naložila Ivanu Krajačiću, predsjedniku uprave tog društva, da sklopi ugovor o radu s njezinom (bivšom) snahom, prema kojem bi N. Krička ostvarivala sva prava iz radnog odnosa, a stvarni posao ne bi obavljala, niti bi dolazila na posao. 

Temeljem ugovora za radno mjesto komercijalista, koji je potpisan još 1. prosinca 2008., a vrijedio je do 17. veljače 2012., (bivša) snaha je primala plaću i tako na štetu MTČ Tvornica čarapa ostvarivala imovinsku koristi od 143.456 kuna. 

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je još 2014. optužnicu protiv Krajačića i Darinke Krička zbog zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno poticanja na to djelo. No, dok je Krajačić na temelju sporazuma još 2015. godine dobio godinu dana rada za opće dobro, suđenje Krički je zapelo jer nije bila dostupna pa joj se sudilo u odsutnosti. Međutim, temeljem Europskog uhidbenog naloga, izručena je iz Velike Britanije 2018., čime su ispunjene pretpostavke za suđenje u prisutnosti.Budući da je Krička naglasila kako se ne smatra krivom, proveden je dokazni postupak. Šefica računovodstva rekla je tijekom svjedočenja da je na platnom spisku kao zaposlenica bila i N. Krička...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u