Smiljana Srnec

VIDEO Završeno izvođenje dokaza – presuda Smiljani Srnec u utorak

vv | 25.6.2020. u 18:27h | Objavljeno u Crna kronika

Saslušavanjem psihijatrijskih sudskih vještaka,  koji su sastavili nalaz i mišljenje tijekom istrage, odnosno njihovu kasniju dopunu, nastavljeno je na varaždinskom Županijskom sudu izvođenje dokaza u kaznenom postupku protiv Smiljane Srnec, kojoj se sudi za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo nađeno prošle godine u škrinji za duboko zamrzavanje smještene na hodniku obiteljske kuće u Palovcu.

Nakon što su vještaci izjavili da u cijelosti ostaju kod svog nalaza i mišljenja, odnosno usmene i pisane dopune, branitelja okrivljene zanimalo je što je Dijagnostički statistički priručnik za duševne poremećaje Američke psihijatrijske udruge, koji je jedan od načina klasifikacije poremećaja, kao i što su elementi socijalnog poremećaja po tom priručniku. Ukazano mu je da postoje razlike u odnosu na druge klasifikacije, kao što je Međunarodna klasifikacija bolesti, ali da su manje.

- Nemamo podataka da je prije 15 godine života poremećaj ophođenja imala naša ispitanica za koju smo napisali da ima poremećaj ličnosti s dominacijom disocijalnih i narcisoidnih obilježja. No, nigdje nismo napisali da ima antisocijalni poremećaj ličnosti. Možda zvuči slično, ali stvar je u tome da za potonje nema sve kriterije, objasnio je vještak.

Na pitanje je su li problemi koji su utvrđeni, kao što je laganje u vezi školovanja, započeli tek nakon 1990., odnosno nakon što je u obitelji okrivljene došlo do velikih problema uslijed počinjenja teškog kaznenog djela, vještak je rekao da je nemoguće danas utvrditi kada je pojedini simptomi nastupili,  ali kod nekih poremećaja mogu s godinama biti manje izraženi, dok se struktura ličnosti formira u adolescentskoj dobi i kasnije se manje mijenja.

- Ličnost se definira prema okolini i genetici, kojoj se sve više daje naglasak, dodao je vještak te naveo primjer istraživanja na blizancima koji su pokazali iste obrasce ponašanja, usprkos drukčijem okruženju.

No, kako je napomenuo, poremećaj ličnosti s dominacijom disocijalnih obilježja ne znači da će dovesti do kaznenog djela.

- Imate dosta osoba s poremećajem ličnosti, koje su uspješne u životu. Prodorniji su, nemaju toliko empatije… Da bi došli do uspjeha, prelaze preko nekih stvari preko kojih običan čovjek ne bi mogao. Njihov cilj je uspjeh, koriste se manipulacijom, ali mogu imati dovoljno inteligencije i kontrole da to ne bude protuzakonito, ukazao je vještak.

Upitan je li prema načinu izvršenja u predmetu posrijedi rukopis muškog ili ženskog ubojstvo, vještak je rekao da je to nemoguće odgovoriti  jer istovjetno kazneno djelo mogu počiniti i muškarci i žene, ovisno o motivima.

- Je li to brutalno ubojstvo? Morate pojasniti što je to brutalno, ukazao je vještak koji je rekao i da se ne može govoriti o seksualnoj konotaciji ubojstva samo zbog činjenice da je tijelo ubijene nađeno golo jer se ubojstvo moglo dogoditi i tijekom kupanja.

Nakon ispitivanja vještaka, sudsko je vijeće prekinulo raspravu kako bi zauzelo stav o predloženim dokazima, kao što je utvrđivanje je li okrivljena nazvala tvrtku za odvoz elektroničkog otpada prije početka čišćenja škrinje. Taj i drugi dokaz u vezi otvaranja škrinje je odbijen, što je izazvalo negodovanje branitelja, nakon čega suđenje nastavljeno iznošenjem završnih riječi, dok je izricanje presude najavljeno za utorak, 30 lipnja u 14 sati.