Zaredali požari na otvorenim prostorima – građani oprez Foto: ilustracija

Zaredali požari na otvorenim prostorima – građani oprez

Varaždinske vijesti | 22.3.2022. u 20:37h | Objavljeno u Crna kronika

Policijska uprava međimurska u posljednje vrijeme bilježi porast broja požara na otvorenim prostorima. Dolaskom toplijeg vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave.

Nažalost, tada se počinju bilježiti i događaji gdje se uslijed nepridržavanja propisa u velikoj mjeri povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Tako je jučer, 21. ožujka 2022. godine oko 13 sati, u poljskom predjelu zvanom „Šerje“ u blizini Zasadbrega na neutvrđen način izbio požar na otvorenom prostoru.

U požaru je izgorjela suha trava i nisko raslinje, dok je na susjednom zemljištu izgorjelo nekoliko mladih stabala bora.

Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Zasadbrega. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000,00 kuna.

Ujedno je istim Zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstva, stoga apeliramo na građane da upozorenja shvate ozbiljno, a samo savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice.

Označeno u