Zaredale se krađe u vikendicama, uzimaju što stignu - od motorki do suhomesnatog i vina Foto: ilustracija/arhiva vv

Zaredale se krađe u vikendicama, uzimaju što stignu - od motorki do suhomesnatog i vina

HRT/VV | 13.11.2022. u 10:00h | Objavljeno u Crna kronika

Proteklih dana zaredale su krađe u vikendicama na sjeveru zemlje. Iako lopovi često budu uhićeni, policija moli građane da pripaze na svoju imovinu. Posebno su na meti lopova stariji i nemoćni koji žive u zaseocima.

Od raznih alata, motornih pila pa do suhomesnatih proizvoda i vina, u zagorskim domovima i kletima lopovi ne biraju i kradu sve što stignu.

- Na sreću, nemamo organiziranih skupina koje bi se profesionalno bavile krađama, više nam se događa dok osobe prilikom prikupljanja sekundarnih sirovina, nuđenja pomoći koriste priliku i ulaze u domove - rekao je za Dnevnik HRT-a Mario Medenjak iz PU varaždinske.

>>Iz podruma vikendice u Vinici ukrao dva motorna trimera i motornu pilu

>>Provale u vikendice u Varaždinu, ukradene peći na kruta goriva, motorni trimer...

Marinko Đuras iz Tužnog dobro pazi na svoju djedovinu jer obitelj je godinama ulagala u oazu na vrhu brežuljka.

- Normalna stvar, sve se zaključa, pogledam i dva puta ložišta da se slučajno ne bi nešto zapalilo. Svašta se zna dogoditi, svašta znaju ukrasti, vino, suhomesnate proizvode - kazao je Đuras.

Provaljuje se u nekretnine, iskorištava neopreznost građana. Nažalost, nerijetko su na meti stariji i nemoćni poput gospodina Stojka kojeg su prije nekoliko godina opljačkala tri muškarca.

- Kako sam se branio, tako sam si ozlijedio ruku, nije lako bilo - požalio se.

Osim zaključavanja ili videonadzora važno je održavanje dobrosusjedskih odnosa. Ako ste opljačkani, policija apelira da se pridržavate važnih savjeta.

- Da pokušaju biti staloženi, smireni, da što prije nazovu policiju, da se što manje kreću po stanu, kući, da ništa ne diraju, ali i da razmisle koji bi to bio podatak koji bi doveo policiju do počinitelja - rekao je Medenja.

Ohrabruje informacija da su nerijetko otuđeni predmeti pronađeni, a lopovi uhićeni.

Označeno u