"Zaradio" novčanu kaznu jer je vikao na stubištu i vrijeđao policajce Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

"Zaradio" novčanu kaznu jer je vikao na stubištu i vrijeđao policajce

M.P./Varaždinske vijesti | 18.11.2018. u 13:40h | Objavljeno u Crna kronika

Novčanom kaznom od 600 kuna "oglobio" je Prekršajni sud u Varaždinu 44-godišnjeg Varaždinca zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

On je, naime, 17. studenog prošle godine s 1,96 promila alkohola u krvi na stubištu jedne stambene zgrade rukama i nogama više puta udarao po vratima stana A.B. te vikao, galamio i psovao "P*** ti materina! Moraš me pustiti u stan". Nakon što je A.B. otvorio vrata i pustio ga u stan, 44-godišnjak je rukom udario po prozorskom staklu i razbio ga. Iste je zgode, prilikom njihova postupanja, vikao i galamio te vrijeđao dvojicu policajaca riječima "P*** vam materina, tko vas je zvao, šta me j***, tko ste vi da me odvedete odavde!?".

Četrdesetčetverogodišnjak je u svojoj obrani naveo da je kod A.B. živio kao podstanar te je priznao da se toga dana pijan vraćao u stan. S obzirom na to da su vrata stana bila zaključana, a čuo je kako iznutra dopire galama, nekoliko puta je pokucao na vrata te mu ih je – u vidno alkoholiziranom stanju – A.B. i otvorio. Opsovao mu je i potom zatvorio vrata ne pustivši ga unutra, a što je 44-godišnjaka uznemirilo. Stoga je rukom, ne nogama, nekoliko puta snažnije udario po vratima. Potom je izašao na terasu, s obzirom na to da je stan na zadnjem katu, i pokušao pokucati na prozor. Jedno od stakala već je otprije bilo oštećeno, a on je upravo po njemu pokucao. Staklo se pritom razbilo i rasulo te mu razrezalo ruku. Nakon toga je došao jedan drugi susjed, s kojim je otprije u sukobu, te mu zaprijetio riječima "Sada ćeš ti vidjeti". Na to je vrata otvorio A.B., pustio ga u stan, te ga verbalno i fizički napao. Odnosno, udario ga je u lice i vrat te vikao i psovao na njega. Ubrzo potom stigli su policajci koje je pozvao susjed, a kojima je A.B. rekao da ga je 44-godišnjak napao i pokušao mu provaliti u stan.

- To me razljutilo i uznemirilo pa sam i sam počeo vikati. Ne sjećam se jesam li psovao i vrijeđao policajce, no ako jesam, kajem se i žao mi je zbog toga - naveo je, između ostalog, 44-godišnjak koji je trenutno u procesu psihosocijalne rehabilitacije zbog alkoholizma te je smješten u terapijskoj zajednici.

Budući da je sud utvrdio da se ponašao protivno zakonskim odredbama na javnom mjestu – jer je stubište zgrade javno mjesto – nepravomoćnom je presudom proglašen krivim te mu je izrečeno plaćanje kazne od 600 kuna.

Pri odmjeravanju visine kazne uzeta je u obzir vrsta i težina prekršaja, njegovo imovinsko stanje i njegovo priznanje, ali i činjenica da je već jedanput kažnjavan za remećenje javnog reda i mira. U novčanu kaznu mu je uračunato vrijeme – dva dana – koja je proveo u policijskoj postaji kako bi se otrijeznio nakon spornog događaja pa ne mora ništa platiti.