Zaposlenici Ytresa krivi jer su uzimali i prodavali palete iz kruga tvornice

| 12.3.2017. u 14:35h | Objavljeno u Crna kronika

Dvojica bivših zaposlenika varaždinske tvrtke Ytres nepravomoćnom su presudom varaždinskog Općinskog suda proglašeni krivima jer su u razdoblju od travnja do listopada 2012. godine zajednički i dogovorno, u cilju da se nepripadno okoriste, neovlašteno uzeli 510 komada plastičnih paleta te 832 komada drvenih euro paleta. Time su tvrtku Ytres oštetili za 78.540 kuna.

Obojica su zbog pronevjere osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu, no izrečena im je uvjetna osuda te im se zatvorska kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo. Usto, tvrtci moraju nadonaditi nastalu štetu.

Prvookrivljeni je, iznoseći obranu, naveo da su on i drugookrivljeni na takav način prodaje paleta došli u razgovoru budući da je tvrtka svojedobno prodala određenu količinu paleta, a obojica su bili slabog financijskog stanja. Kao voditelj skladišta uočio je da kolegica koja je vodila brigu o stanju paleta često nije znala koliko ih ima, dok je on kao voditelj znao. Zbog takvog načina vođenja evidencije neke palete ukazale su se kao višak, iako nisu stvarno bile te su on i drugookrivljeni kao vozač kamiona palete stavili na kamion i prodali. Prodavatelj je uvijek bio drugookrivljeni, a dobiven su novac međusobno dijelili. Kazao je da je od prodaje paleta dobio možda 4.500 kuna.

Za razliku od njega, drugokrivljeni je kazao da mu je prvookrivljeni jednom rekao da treba prevesti određenu količinu paleta i prodati ih, a potom je to radio otprilike jednom tjedno. Osporio je da je s njime dijelio novac, no potvrdio je da mu je u jednoj prilici prvookrivljeni dao 4.000 kuna od plastičnih paleta.

- Bio mi je nadređeni, bio je voditelj skladišta i morao sam ga slušati. Nisam vodio nikakvu evidenciju o paletama koje sam prodavao jer sam to činio po nalogu šefa i mislio sam da je s time sve u redu - rekao je drugookrivljeni vozač kamiona.

Analizirajući njihove iskaze te iskaze drugih svjedoka, sud je zaključio da je u jednom dijelu neuvjerljiv iskaz drugookrivljenog.

- Kao vozač je znao da za svaku robu koja se prevozi treba biti izdana odgovarajuća dokumentacija, a i isplate novčanih iznosa bile su na ruke pa i to upućuje na zaključak da su palete bile prodavane mimo znanja odgovornih osoba. Stoga sud ocjenjuje neuvjerljivom tvrdnju drugookrivljenog da je samo postupao po nalogu prvookrivljenog koji mu je bio nadređen te zaključuje da su obojica kao supočinitelji sudjelovali u počinjenju kaznenog djela. Na takav zaključak upućuje i činjenica da su dijelili novac - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude.