Žalba protiv presude: državno odvjetništvo smatra da je sud izrekao preblagu kaznu

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.11.2020. u 20:02h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1944.) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci uz djelomičnu uvjetnu osudu tako da će se od kazne zatvora na koju je osuđen izvršiti deset mjeseci, a drugi dio kazne od jedne godine i osam mjeseci zatvora neće se izvršiti ako optuženik u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženiku je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju koje je pet godina dulje od izrečene kazne zatvora.

Optuženik je presudom oglašen krivim da je 22. srpnja 2015. na lokalnoj cesti kod Petrijanca upravljao teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od preko 1,70 promila alkohola u organizmu i zbog toga prešao vozilom na lijevu stranu ceste te udario u traktor s prikolicom koji je naišao iz suprotnog smjera, pa je došlo do odbacivanja i prevrtanja traktora i prikolice, uslijed čega je putnica u prikolici zadobila ozljede od kojih je preminula.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra da je sud izrekao preblagu kaznu i da je optuženiku trebalo izreći kaznu zatvora u duljem trajanju zbog značajnih otegotnih okolnosti u vidu težine kaznenog djela, stupnja optuženikove krivnje te jačine ugrožavanja i povrede zaštićenog dobra.

Žalba je podnesena i zbog toga što sud nije izrekao optuženiku sigurnosnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti iako je temeljem provedenog vještačenja u postupku utvrđeno da je optuženik počinio kazneno djelo zbog odlučujućeg utjecaja ovisnosti o alkoholu.