Žalba na presudu za spolnu zlouporabu djeteta, traži se produljenje istražnog zatvora Foto: Pexels / ilustracija

Žalba na presudu za spolnu zlouporabu djeteta, traži se produljenje istražnog zatvora

Varaždinske vijesti | 2.8.2023. u 09:45h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 25. srpnja podnijelo žalbu protiv rješenja kojim je Općinski sud u Varaždinu ukinuo istražni zatvor i pustio na slobodu hrvatskog državljanina (1984.), nakon donošenja prvostupanjske nepravomoćne presude kojom je 39-godišnjak oglašen krivim zbog dva počinjena kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci.

- Sud je ukinuo istražni zatvor optuženiku i odredio mjere opreza zabrane približavanja i komuniciranja sa žrtvom uz obrazloženje da su mjere opreza dovoljne za otklanjanje opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, unatoč činjenici da je Županijski sud u Varaždinu svojom odlukom donesenom samo tri dana prije donošenja pobijanog rješenja Općinskog suda u Varaždinu, potvrdio opravdanost istražnog zatvora - ističu iz Općinskog državnog odvjetništva.

- U podnesenoj žalbi pobija se odluka suda o ukidanju istražnog zatvora jer državno odvjetništvo smatra da je i nadalje, kao i do sada, samo istražnim zatvorom moguće otkloniti opasnost od ponavljanja kaznenih djela, kako je to opravdano utvrdio i viši sud - napomenuli su iz Općinskog državnog odvjetništva.