Zabrinjavajući podaci uz Svjetski dan prevencije samoubojstava: veliki porast suicida kod djece i mladih Foto: Ilustracija

Zabrinjavajući podaci uz Svjetski dan prevencije samoubojstava: veliki porast suicida kod djece i mladih

VV | 4.9.2019. u 20:00h | Objavljeno u Crna kronika

- Prema podacima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle godine samoubojstvo je u Hrvatskoj počinilo 657 osoba, što je porast od 5,1% u odnosu na godinu ranije. Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci čak tri puta više, 501. Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj izvršenih samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao u Hrvatskoj s 33 na 48, odnosno za čak 45 % - izvjestili su iz Udruge Životna linija uz Svjetski dan prevencije samoubojstva, koje se obilježava 10. rujna.

Ističu kako je prošle godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao za 83,3%, dok je u Požeško-slavonskoj povećan za 50 %. Zbog ovih alarmantnih podataka u Udruzi smatraju da bi za prevenciju tog problema trebalo namijeniti veća državna sredstva u korist psihičkog zdravlja djece i mladih.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava Udruga će u utorak, 10. rujna upaliti lampione uzduž Savskog mosta u Zagrebu, dok će se 10. listopada u Saxu u Zagrebu održati koncert za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj, prvi takav događaj u Hrvatskoj.

Označeno u