ZABRINJAVAJUĆE: Za stradavanje pješaka u prometu krivi vozači, ali i sami pješaci Foto: PU varaždinska

ZABRINJAVAJUĆE: Za stradavanje pješaka u prometu krivi vozači, ali i sami pješaci

M.P./Varaždinske vijesti | 13.7.2018. u 15:59h | Objavljeno u Crna kronika

Pješaci su zasigurno među najbrojnijim sudionicima u prometu na varaždinskom području, a koji u pravilu kod nesreća uvijek bivaju ozlijeđeni, bez obzira na to tko je izazvao nesreću svojom pogreškom.

Ukazali su na to iz varaždinske policije, a temeljem dostupnih statističkih pokazatelja Postaje prometne policije Varaždin za prvih šest mjeseci ove godine. Iz statistike proizlazi da su pješaci sudjelovali u 15 nesreća, što je relativno mali broj u odnosu na ukupni broj nesreća, ali je u svakom događaju došlo do njihovog stradavanja ili ozljeđivanja. Smrtno su stradala dva pješaka, troje ih je zadobilo teške, a 10 lake tjelesne ozljede.

rsz_dscf1814.jpg

- S ciljem smanjenja njihova stradavanja u prometu, u četvrtak od 8 do 12 sati policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su operativnu akciju „Pješaci“. Cilj akcije bio je utvrditi poštuju li pješaci obilježene pješačke prijelaze, prometnu signalizaciju te dakako poštuju li vozači motornih vozila obvezu zaustavljanja stupi li pješak na obilježeni pješački prijelaz - kazali su iz policije.

Tijekom akcije je utvrđeno devet prekršaja nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu od vozača, a prekršaji su utvrđeni putem video nadzora, dok je utvrđeno i 10 prekršaja koji su počinjeni od pješaka.

Policijski su službenici sudionicima u prometu dijelili promotivni letak s korisnim savjetima o ponašanju u prometu za pješake, ali i za vozače vozila.

rsz_dscf1811.jpg

rsz_dscf1815.jpg

Označeno u