Za psovanje roditelja i udarac – 1.000 kn kazne?!

M.P./Varaždinske vijesti | 28.10.2018. u 11:30h | Objavljeno u Crna kronika

"J.. ti b.. mater, j... ti b.. mrtvu majku” urlao je na oca, osobu s invaliditetom, pijani 32-godišnji Ivančanin s 2,95 promila alkohola u krvi, a potom ga rukom udario u glavu. Nakon ovog incidenta u stanu, otišao je u klijet u Salinovec gdje je gotovo istim pogrdnim riječima vrijeđao majku i rukom je uhvatio za obraze. Pošto je prijetila bojazan da će nastaviti s nasiljem, uhićen je i odveden u prostorije Policijske postaje Ivanec.

Flaksao i pio gemište

Sve to je Prekršajni sud u Varaždinu - Stalna služba u Ivancu ocijenio kao prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te 32-godišnjaku izrekao novčanu kaznu od 1.000 kuna. Naime, zaključio je sud, roditeljima je povrijedio dostojanstvo i uznemirio ih, a otac je ujedno zadobio ogrebotinu kože kada ga je sin udario u glavu.

U svojoj obrani sin je naveo da je čitav dan flaksao u vinogradu te je otišao u stan roditelja na ručak, a nakon čega je namjeravao nastaviti s flaksanjem. No, bio je pijan jer je u vinogradu pio gemište te ga je otac počeo provocirati. To ga je silno uvrijedilo jer se prema njemu neprimjereno ponaša unazad pet godina, odnosno otkako je doživio moždani udar. Priznao je da je vikao i psovao te da ga je udario u glavu jer je bio vrlo ljut na njegovo ponašanje.

Nakon što se u njihovu svađu i sukob uključila majka – kako bi izbjegao daljnji sukob – otišao je u klijet gdje je mislio nastaviti flaksati. Međutim, u klijet je došao otac s prijateljem i ponovno ga počeo provocirati, a budući da je ostao bez benzina, otac ga je zbog toga nastavio verbalno maltretirati. Stoga ga je ponovno opsovao, a kako je u međuvremenu došla i majka te mu je i ona počela prigovarati, i njoj je opsovao te je rukama uhvatio za obraze.

Sam prijavio

Budući da je bio ogorčen tim događajem, posebice ponašanjem oca, događaj je sam prijavio OKC-u Policijske uprave varaždinske, navevši da ima problema s ocem te je policiju pričekao kod klijeti.

- S obzirom na to da sam prvi puta počinio prekršaj nasilja u obitelji te da alkohol konzumiram u granicama društvene potrošnje, smatram da mi nije potrebno izricati predložene zaštitne mjere, obavezni psihosocijalni tretman i obavezno liječenje od ovisnosti od alkohola - naveo je 32-godišnjak, dodavši da mu je žao zbog događaja te da više to neće ponoviti jer više neće dolaziti u kontakt s roditeljima budući da živi na drugoj adresi.

Sud mu je za navedeni prekršaj izrekao novčanu kaznu od ukupno 1.600 kuna, no s obzirom na to da je nakon događaja priveden na dva dana mora platiti tek 1.000 kuna. Prilikom izricanja kazne, olakotne okolnosti bile su njegovo dosadašnje nekažnjavanje, priznanje i izraženo žaljenje za prekršaj te okolnosti pod kojima je došlo do prekršaja, dok su otegotne okolnosti bile težina prekršaja i njegove posljedice te stupanj odgovornosti. Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe.

Označeno u