Za 1,2 grama marihuane 22-godišnjaku kazna od 2.400 kn i liječenje od ovisnosti Foto: ilustracija / Pixabay

Za 1,2 grama marihuane 22-godišnjaku kazna od 2.400 kn i liječenje od ovisnosti

Varaždinske vijesti | 1.8.2019. u 13:00h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog toga što je posjedovao 1,2 grama marihuane, Prekršajni je sud 22-godišnjem L.P. izrekao novčanu kaznu od 2.400 kuna te zaštitnu mjeru odvikavanja od ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije u trajanju od najmanje tri mjeseca do najdulje jedne godine.

Prilikom pretraga kuće u kojoj je lani stanovao, policijski službenici su u jednoj kutiji našli PVC vrećicu s 1,2 grama marihuane. Radi se o ostacima marihuane, kako je rekao okrivljeni, jer je povremeno znao pušiti cigarete s marihuanom, koju puši tri ili četiri puta godišnje, tako da ovisnik nije, nego samo rijetki povremeni konzument.

Tijekom postupka ispitana je i njegova majka, koja je vidjela stvari koje su tijekom pretrage pronađene. Među njima i kartica s tri tablete lijeka Helex od 0,5 mg., koje je koristila po potrebi. Nije bila upoznata da bi njezin sin koristio bilo kakve droge pa je tako bila iznenađena i marihuanom. Sjeća se da joj je policajac rekao da se radi o nečemu što je staro i da je pitanje koliko dugo je to stajalo. Sa sinom je u pubertetu bilo problema u ponašanju, ali sada više toga nema.

S obzirom na izjave okrivljenika da je povremeno znao pušiti cigarete s marihuanom, sud je zaključio da je marihuana njegova pa je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna ispod zakonom propisanog minimuma od 5.000,00 kn. Pri tome je sud vodio računa o vrsti i težini počinjenog prekršaja te imovnom stanju okrivljenika, koji je nezaposlen i zarađuje samo povremeno, kao i o olakotnoj okolnosti da kritične zgode nije kod njega pronađena veća količina droge, ali i otegotnoj okolnosti da je zbog istog prekršaja bio kažnjavan, što je sud utvrdio na temelju Potvrde Ministarstva pravosuđa, Odjela za prekršajne evidencije, pa mu je izrečena i zaštitna mjera odvikavanja od ovisnosti.

Označeno u