Vrhovni sud RH spriječio uvjetni otpust okrivljenika za teško ubojstvo Foto: Ilustracija

Vrhovni sud RH spriječio uvjetni otpust okrivljenika za teško ubojstvo

VV | 22.10.2020. u 09:18h | Objavljeno u Crna kronika

Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu ( http://www.dorh.hr/vrzd24092020 ) protiv prvostupanjskog rješenja Županijskog suda u Varaždinu kojim je odobren uvjetni otpust osuđeniku (1979.) koji izdržava kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina zbog kaznenog djela teškog ubojstva te je pobijano rješenje preinačeno na način da je odbijen prijedlog osuđenika za uvjetni otpust.

Žalba je podnesena jer je državno odvjetništvo smatralo da osuđeniku nije smio biti odobren uvjetni otpust s obzirom da ima za izdržati još gotovo šest i pol godina dosuđene kazne zatvora te unatoč podacima i mišljenju stručnih službi kaznionice koje su predložile da se uvjetni otpust ne odobri jer pojedinačni program izvršavanja kazne zatvora nije okončan, izvršavanje kazne zatvora nije postiglo svoju svrhu i postoji značajna vjerojatnost kriminalnog povrata osuđenika.

Spomenuti ubojica je osuđen jer je 2006. godine u stanu u Krajiškoj 23 u Zagrebu s 36 uboda odvijačem ubio Borisa Travicu (60).

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i odbio prijedlog za uvjetni otpust utvrdivši da je neizdržani dio kazne od preko šest godina prevelik te da kod osuđenika postoji značajan rizik od kriminalnog povrata, kao i da odobravanje uvjetnog otpusta nije opravdano ni sa stanovišta ostvarivanja ciljeva opće prevencije činjenja kaznenih djela.