Vozači, oprez! Tijekom vikenda pet naleta automobila na divlje i domaće životinje Foto: ilustracija

Vozači, oprez! Tijekom vikenda pet naleta automobila na divlje i domaće životinje

Varaždinske vijesti | 8.1.2020. u 08:15h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u prethodnom su razdoblju evidentirali porast broja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

- U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kao i da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja - poručuju iz policije.

Samo tijekom proteklog vikenda zabilježeno je pet naleta na srneću divljač i jedan nalet na domaću životinju, koji su se dogodili u večernjim satima na području Druškovca, Jalkovca, Jalžabeta, Žarovnice, Jerovca i Trnovca.

Stoga policija poziva i vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora.

- Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se životinje bez nadzora ne zadržavaju na cestama - upozoravaju iz policije.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te je, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za vlasnika životinja propisana kazna 300 kuna.

Dodajmo ovome da je oprez potreban i zbog problema koji nastaju kod naplate štete kod naleta vozila na divljač.

>> Kako naplatiti štetu zbog naleta na srnu kada se lovci međusobno spore?