Vozač koji je usmrtio medicinsku sestru dobio zatvorsku kaznu od 3 i pol godine

VV | 3.8.2022. u 08:55h | Objavljeno u Crna kronika

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu u odnosu na kaznu i sigurnosnu mjeru izrečenu hrvatskom državljaninu (1999.) zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona.

Prvostupanjskom presudom optuženi 23-godišnjak je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci te mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine duljem od kazne zatvora.

Vozač kod Koprivnice prouzročio nesreću i usmrtio 24-godišnjakinju u vozilu varaždinskih tablica

"Bila je duboko požrtvovna osoba, predivna duša izvana i iznutra"

Radi se o nesreći kod Kunovec Brega blizu Koprivnice koja se dogodila prošle godine, 13. kolovoza, a u kojoj je nastradala medicinska sestra Petra Horvat koja je radila u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bistričak u Jalžabetu.

Drugostupanjski sud je prihvaćanjem argumenata državnog odvjetnika preinačio odluku Županijskog suda u Varaždinu na način da je osudio okrivljenika na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci te produljio trajanje sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na četiri godine dulje od kazne zatvora, utvrdivši kako je izricanje kazne zatvora i sigurnosne mjere u duljem trajanju opravdano zbog težine kaznenog djela i okolnosti njegovog počinjenja te jake alkoholiziranosti okrivljenika.