Voditeljica financija jedne općine oštetila tu općinu za 1.6 milijuna kuna Foto: Ilustracija

Voditeljica financija jedne općine oštetila tu općinu za 1.6 milijuna kuna

VV | 14.9.2020. u 12:12h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad ženom starosti 50 godina. Sumnja se da je od mjeseca siječnja 2011. do kolovoza 2018. godine kao voditeljica poslova financija u jednoj Općini na području Varaždinske županije iskoristila položaj i podizala novčana sredstva sa računa Općine.

Osim toga, podizana sredstva nije polagala u blagajnu već je novac zadržavala za sebe. Kako bi prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine u dnevniku knjiženja, knjižila je ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih iznosa, te je izrađivala neistinite ulazne račune dobavljača i bankovne izvode o stanju i prometu po žiro računu.

Također je utvrđeno da je koristeći svoje ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne Općine neosnovano uzimala novac za svoje potrebe u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna. Nadalje je utvrđeno kako je 14. srpnja 2016. godine koristeći svoje ovlaštenje nalaganja isplata sa žiro računa Općine na svoj žiro račun isplatila povrat komunalnog doprinosa  radi odustajanja od izgradnje.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 1600000 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je uz kaznenu prijavu za kaznena djela protiv službene dužnosti, zlouporabom položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke.