Vikend na našim cestama: 8 prometnih nesreća i 130 prekršaja

vv | 18.9.2023. u 11:02h | Objavljeno u Crna kronika

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije dogodilo se 8 prometnih nesreća i to 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 4 prometnih nesreće s materijalnom štetom.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1 prekršaj odbijanja alkotestiranja, 29 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 7 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, te 49 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 130 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola od 1.91 promila alkohola u organizmu utvrđena je kod vozača osobnog automobila, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 77 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a jedan vozač je zadržan u posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok je jedan vozač uhićen i sproveden na nadležni Općinski sud.

U subotu, 16. rujna oko 02.00 sati u ulici Ljudevita Gaja u Ludbregu u kontroli prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 24-godišnjak. Vozač se odbio podvrgnuti ispitivanju ili stručnom pregledu, odnosno uzimanju krvi i urina radi utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu iako je pokazivao vidljive znakove alkoholiziranosti. Kako je postojala opravdana bojazan da će nastaviti s činjenjem
prekršaja priveden je u PP Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 1320 eura, 3 mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, 6 negativnih bodova te će biti upućen na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

U subotu, 16. rujna, oko 10.40 sati na Trgu bana Jelačića u Varaždinu u kontroli prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima upravljao 51-godišnjak. S obzirom da je navedeni višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, priveden je u Policijsku postaju Varaždin. 17. rujna doveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Varaždinu te mu je određeno zadržavanje u trajanju od sedam dana zatvora. Također je od istog privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao.