Većinu nesreća prouzročili mladi vozači, policija uputila apel roditeljima i najavila pojačan nadzor

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Većinu nesreća prouzročili mladi vozači, policija uputila apel roditeljima i najavila pojačan nadzor Foto: VV arhiva / ilustracija

U prva četiri mjeseca 2020. godine, na području Republike Hrvatske policija je evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba, odnosno 6.941 prometnu nesreću (u četiri mjeseca 2019. - 9.128 prometnih nesreća) u kojima je poginulo 68 osoba (2019. - 74 osobe), teško je ozlijeđeno 460 osoba (2019. - 573 osoba), a lakše je ozlijeđeno 2.041 osoba (2019. - 2.856 osoba).

Na području Republike Hrvatske u proteklom, relativno kratkom razdoblju (proteklih 10-tak dana) dogodilo se više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 12 osoba.

Što se tiče stanja sigurnosti na prometnicama Varaždinske županije, u prva četiri mjeseca ove godine evidentiran je manji broj prometnih nesreća. Naime, ove godine nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama, dok je u istom razdoblju prošle godine smrtno stradala jedna osoba. Teže je ozlijeđeno 14 osoba (2019. – 12 osoba), a lakše su ozlijeđene 63 osobe (2019. - 95 osoba).

- Manjem broju prometnih nesreća, te lako i teško ozlijeđenim osoba u tim nesrećama, svakako su doprinijele i mjere koje se provode zbog pandemije COVID–19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu, međutim u takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise, te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama - napominju iz Policijske uprave varaždinske.

Analiza prometnih nesreća na području Republike Hrvatske

Policija napominje kako je, analizirajući nesreće, razvidno da su ih većinu prouzročili mladi vozači (do 24 godine starosti), odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.

- Nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera - ističu iz policije.

Apel roditeljima

- Kako su u posljednje vrijeme jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, odnosno mladi vozači, poseban apel uputili bismo roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je osoba konzumirala alkoholna pića odnosno da pronađu alternativno rješenje (uslugu prijevoza, taxi, prenoćište i sl.). Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi i osobi za koju se sumnja da nije sposobna sigurno sudjelovati u prometu, temeljem životnog i prometnog iskustva, istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu - apeliraju iz PU varaždinske.

Aktivnosti policije

Policija će u narednom razdoblju nastaviti, ali i intenzivirati poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. "četiri glavne ubojice u prometu" (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Kako najavljuju, nadzor prometa odvijat će se na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

- Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu - dodaju iz policije.

Savjeti sudionicima u prometu

- Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa - pozivaju iz policije, navodeći sljedeće savjete sudionicima u prometu:

• vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
• brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
• poštujete ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
• ne konzumirate alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
• ne koristite mobitel tijekom vožnje,
• koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
• se pobrinete za adekvatan smještaj djece u vozilu,
• bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
• pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
• prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
• ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
• biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
• motoristi, poštujte dopuštene brzine kretanja vozila, koristite obavezno zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje i vodite računa o tehničkoj ispravnosti mopeda odnosno motocikla.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.