Veći broj prometnih nesreća i više ozlijeđenih Foto: Varaždinska županija

Veći broj prometnih nesreća i više ozlijeđenih

M.P./Varaždinske vijesti | 4.11.2015. u 14:43h | Objavljeno u Crna kronika

Stanje u prometu na cestama Varaždinske županije te pripreme za nadolazeće zimsko razdoblje bile su najvažnije teme sjednice Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

Članovi savjeta naveli su da je stanje na prometnicama u prvih deset mjeseci bilo bolje nego protekle godine. Naime, ove je godine bilo dvoje smrtno stradalih manje u odnosu isto razdoblje prošle godine, točnije sedmero njih. Također najčešći uzrok, čak svake druge spomenute nesreće sa smrtnim ishodom, bio je upravo alkohol, što zahtijeva još veću kontrolu vozača i sudionika prometa, posebno radi njihove sigurnosti.

Međutim, broj prometnih nesreća povećao se za čak 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a ukupan je broj ozlijeđenih u spomenutim prometnim nesrećama bio veći za preko 50 posto. Istovremeno, spomenut je i pozitivan trend smanjenja alkoholiziranih vozača u odnosu na proteklu godinu.

Što se tiče druge točke dnevnog reda na kojoj se raspravljalo o pripremljenosti zimskih službi na prometnicama Varaždinske županije, utvrđeno je da su sve službe pripremljene za nadolazeću sezonu. Također je naglašeno kako će zimski uvjeti na autocestama Varaždinske županije službeno započeti 15. studenog, na što se upozoravaju svi vozači sudionici prometa.

Sve za zimsku sezonu je spremno, te su kao i svake godine osigurane dovoljne količine soli za početnu sezonu, te su organizirani svi ljudi koji sudjeluju u radu zimske službe - naglasio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

Kao jedan od problema, koji se tiče zimskih uvjeta, naglašeno je čišćenje nogostupa za vrijeme snijega, kako bi se povećala sigurnost, na takvim mjestima, ugroženih pješaka.

Voditelj Službe policije PU varaždinske Darko Dragičević predstavio je nove zajedničke projekte ŽUC-a i MUP PU Varaždinske za povećanje sigurnosti prometa prema prijedlozima građana, među kojima su prometno rješenje Optujske ulice u Varaždinu, projekt osvjetljavanja pješačkih prijelaza te mjeru smirivanja prometa u Črešnjevu. Ono što je svakako važno jest općenito poboljšati uvjete sigurnosti na kritičnim točkama diljem Varaždinske županije kako bi se povećala sigurnosti svih građana i u konačnici smanjio broj prometnih nesreća.