Varaždinska policija zaplijenila 15 kg marihuane i razbila lanac preprodavača droge

D.P./Varaždinske vijesti | 6.10.2016. u 12:54h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici PU varaždinske su od srpnja do lipnja ove godine proveli niz kriminalističkih istraživanja na području PU varaždinske vezano za otkrivanje počinitelja kaznenih djela iz domene zlouporabe droga te su danas javnost izvijestili o dosad najvećoj zapljeni droge ove godine, koja je plod tih akcija.

Dakle, jučer 5. listopada varaždinski su policajci izvršili su pretrage kuća u Svibovcu Podravskom kojima se koristi 12 osoba od '51. do '91. godišta.

U pretragama je pronađeno gotovo 15 kilograma (14493 grama) marihuane, 50 stabljika biljki indijske konoplje visine od 11 do 83 centimetra i 28 sjemenki indijske konoplje pripremljenih za daljnji uzgoj.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su navedeni od svibnja do rujna na poljoprivrednim parcelama u okolici Svibovca Podravskog sadili indijsku konoplju radi proizvodnje droge marihuane za preprodaju konzumentima s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Ukupna vrijednost droge procjenjuje se na oko 300.000 kuna, no u policiji ističu kako bi počinitelji prodajom iste na ulici ostvarili znatno veću materijalnu korist.

Uz ovu, dosad najveću zapljenu droge ove godine na području PU varaždinske, u policiji ističu i kako su tijekom srpnja i kolovoza djelatnici PU varaždinske proveli još tri kriminalistička istraživanja vezano za zlouporabu droga.

Kod 56-godišnje žene na području mjesta Segovina (neselje u sastavu grada Ludbrega) pronađeno je 2166 stabljika indijske konoplje visine od 85 do 330 centimetara.

Zatim, 30-godišnjeg muškarca s područja Svibovca Podravskog je pronađeno 69 stabljika konoplje visine 111 do 430 centimetara te je kod 42-godišnjek muškarca iz Varaždina u "indoor" uzgoju u njegovoj obiteljskoj kući pronađeno 11 stabljika indijske konoplje od 118 do 165 centimetara.

U policiji kažu kako je kod te tri osobe teško procijeniti ukupnu vrijednost droge, jer su biljke pronađene u fazi rasta, na kako se zasigurno radi o iznosima od nekoliko stotina tisuća kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv svih navedenih podnijete su kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.