Blagdan sv. Martina: Martinje je najveselija vinska fešta Foto: ilustracija

Blagdan sv. Martina: Martinje je najveselija vinska fešta

| 11.11.2015. u 08:13h | Objavljeno u Društvo

Popularno Martinje jedan je od najvećih vinogradarskih blagdana. Slavi se 11. studenoga, na datum kada je 397. godine pokopan sveti Martin, katolički svetac i biskup grada Toursa u Francuskoj.

Martin je rođen 316. godine u Mađarskoj, a protiv svoje je volje unovačen u vojsku. Prema predaji jednom je odrezao polovicu svoga vojničkoga plašta i zaogrnuo prosjaka, nakon čega mu se ukazao Isus te je Martin napustio vojsku i zaredio se. Odabran za biskupa u Toursu, Martin je, prema legendi, skromno želio izbjeći tu čast te se sakrio među guske, no one su ga otkrile svojim uznemirenim gakanjem te je Martin postao biskupom 370. godine. Ubrzo nakon smrti, 397. godine, bio je proglašen svecem.

Štovanje sv. Martina proširilo se Europom, a s tim su blagdanom povezani brojni običaji duboko ukorijenjeni u tradiciju sjeverozapadnih krajeva Hrvatske, posebice završetak vinogradarske godine i sazrijevanje vina.

Tako uz ovaj blagdan nezaobilazno ide i simboličko pretvaranje mošta u mlado vino, odnosno krštenje mošta. Gotovo da nema ugostiteljskog objekta ili klijeti u kojoj se, uz blagdan sv. Martina, ne krsti mošt i pjevaju stihovi "Došel bu, došel, sveti Martin, on ga bu krstil, ja bum ga pil..."

Biškup, ministranti i kum samo se neki od likova u ovom pučkom obredu, uz koji idu i brojni domaći specijaliteti – buncek, dinstano zelje, kobasice, kesteni, orehnjače i druge delicije te, naravno, mlado vino. Tu je i pečena guska s mlincima, kao "podsjetnik" na gusku koja je, prema legendi, pečenjem kažnjena jer je otkrila Martinovo skrovište.

Obred krštenja mošta ne bi bio cjelovit bez martinjskih vinskih zapovjedi, statuta i litanija, tzv. špelancija, kojima se na duhovit način priziva dobra kapljica, dobro zelje sa slaninom, dobar gulaš s paprikom, dobra tusta guska z mlinci, dobra pečenica... i spas od svih vinogradarskih i vinarskih nedaća.

Proslave Martinja u Varaždinskoj su županiji počele već proteklog vikenda, a svi oni koji blagdan sv. Martina neće obilježiti danas, mogu to učiniti i ovog vikenda, za kada su najavljene nove "fešte".

Označeno u