Vrhovni sud ukinuo oslobađajući dio presude u slučaju ivanečkog ITAS-a

vv | 30.11.2022. u 18:53h | Objavljeno u Crna kronika
Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom su dvojica okrivljenih hrvatskih državljana (1970. i 1965.) oslobođena optužbe da su počinili dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u vezi Kaznenog zakona. 
Optužnicom se okrivljenog 52-godišnjaka i okrivljenog 57-godišnjaka tereti da su kao odgovorne osobe trgovačkih društava iz Ivanca, prodali sebi i drugima pokretnu imovinu i nekretnine društava po znatno nižim cijenama od stvarne vrijednosti imovine i time ostvarili protupravnu korist i oštetili društva za više od 850.000 kuna.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu jer je utvrdio kako je taj sud povrijedio kazneni zakon i donio pogrešnu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe. Županijski sud u Varaždinu dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu, otkloniti nedostatke iz ukinute presude na koje mu je ukazano te donijeti novu, zakonitu presudu.

Odbijanjem podnesenih žalbi i preinačenjem kazne u ostalom dijelu prvostupanjske presude ona je postala pravomoćna u odnosu na okrivljenicu (1947.) koja je zbog dva počinjena kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. KZ/11 osuđena na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca, od čega jednu godinu i jedan mjesec bezuvjetno, a jednu godinu i jedan mjesec uvjetno uz rok kušnje od dvije godine; u odnosu na okrivljenog 52-godišnjaka, koji je zbog jednog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. KZ/11 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, od čega devet mjeseci bezuvjetno, a devet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine; kao i u odnosu na okrivljenog 57-godišnjaka, koji je zbog tri počinjena kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. KZ/11 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, od čega jednu godinu i pet mjeseci bezuvjetno, a jednu godinu i šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci