Vrhovni sud ukinuo oslobađajući dio presude u slučaju ivanečkog ITAS-a

vv | 30.11.2022. u 18:53h | Objavljeno u Crna kronika
Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom su dvojica okrivljenih hrvatskih državljana (1970. i 1965.) oslobođena optužbe da su počinili dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u vezi Kaznenog zakona. 
Optužnicom se okrivljenog 52-godišnjaka i okrivljenog 57-godišnjaka tereti da su kao odgovorne osobe trgovačkih društava iz Ivanca, prodali sebi i drugima pokretnu imovinu i nekretnine društava po znatno nižim cijenama od stvarne vrijednosti imovine i time ostvarili protupravnu korist i oštetili društva za više od 850.000 kuna.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu jer je utvrdio kako je taj sud povrijedio kazneni zakon i donio pogrešnu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe. Županijski sud u Varaždinu dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu, otkloniti nedostatke iz ukinute presude na koje mu je ukazano te donijeti novu, zakonitu presudu.

Odbijanjem podnesenih žalbi i preinačenjem kazne u ostalom dijelu prvostupanjske presude ona je postala pravomoćna u odnosu na okrivljenicu (1947.) koja je zbog dva počinjena kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. KZ/11 osuđena na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca, od čega jednu godinu i jedan mjesec bezuvjetno, a jednu godinu i jedan mjesec uvjetno uz rok kušnje od dvije godine; u odnosu na okrivljenog 52-godišnjaka, koji je zbog jednog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. KZ/11 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, od čega devet mjeseci bezuvjetno, a devet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine; kao i u odnosu na okrivljenog 57-godišnjaka, koji je zbog tri počinjena kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. KZ/11 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, od čega jednu godinu i pet mjeseci bezuvjetno, a jednu godinu i šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine.