USKOK: Varaždinci i Čakovčanci u zločinačkom udruženju muljali kod uvoza vozila Foto: ilustracija

USKOK: Varaždinci i Čakovčanci u zločinačkom udruženju muljali kod uvoza vozila

vv | 18.2.2022. u 11:46h | Objavljeno u Crna kronika

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv trinaestero hrvatskih državljana (1976., 1975., 1988., 1982., 1988., 1973., 1982., 1990., 1979., 1983., 1975., 1985., 1983.) i pet trgovačkih društava zbog utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se od veljače 2017. do 10. ožujka 2020. u Čakovcu i Varaždinu, dogovorili  i povezali u zajedničko djelovanje odredivši kao cilj djelovanja stjecanje nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna RH, i to neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) u okviru trgovine rabljenim motornim vozilima.

U okviru realizacije navedenog dogovora, za rabljena osobna vozila koja su na području Njemačke i drugih država članica Europske unije nabavljena od pravnih osoba obveznika PDV-a, prodavatelji su na ime kupaca, trgovačkih društava čije su poslovanje stvarno vodili I. i II. okr., ispostavili račune bez iskazanog PDV-a, s naznakom „isporuka u EU“  za koja je stjecatelj u Hrvatskoj u obvezi platiti PDV na cjelokupnu vrijednost vozila. Kako bi osigurali nižu cijenu vozila i time bili konkurentniji na tržištu te ostvarivali zaradu na proviziji za  prodana vozila, radi izbjegavanja plaćanja PDV-a na cjelokupnu vrijednost vozila su I., II., III., IV., VI., VII. te IX. – XIII. okr. ispostavljali nevjerodostojne račune s neosnovano iskazanom primjenom posebnog postupka oporezivanja marže. Te nevjerodostojne račune kojima je neistinito prikazano da su dobavljači vozila, trgovačka društva s područja Njemačke, Austrije i Slovačke, predmetna vozila prodala okrivljenim trgovačkim društvima iz Hrvatske, izrađivali su svi okrivljenici.

Nakon toga su prilikom uvoza navedenih rabljenih osobnih vozila tako sačinjene račune I. do IV. okr., VI. do VIII. okr., X. okr., te XII. i XIII. okr., prilagali uz porezne prijave za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila podnesene nadležnim carinskim uredima, iako su bili svjesni da je riječ o nevjerodostojnim računima. Prilikom prodaje navedenih vozila kupcima u Hrvatskoj, I. do IV. okr. te VI. do XIII. okr. su ispostavljali račune okrivljenih trgovačkih društava na kojima nije obračunat PDV na cjelokupnu vrijednost vozila već je neosnovano iskazana primjena posebnog postupka oporezivanja marže. Ujedno su I. do IV. okr. i VI. do XIII. okr. prilikom prodaje jednog dijela rabljenih vozila na domaćem tržištu kupcima ispostavljali nevjerodostojne račune trgovačkih društava iz inozemstva, u kojima je neistinito prikazano da su ta društva predmetna vozila prodala kupcima u Hrvatskoj te je neosnovano iskazana primjena posebnog postupka oporezivanja marže. Te su račune izrađivali I. do VII. okr. te IX. do XIII. okr.

Okrivljenici su tako izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjili obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a i tako oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za ukupno 1.625.523,39 kune, dok su sebe nepripadno okoristili za 2.065.950,72 kuna na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima u Hrvatskoj, a koji iznos su međusobno podijelili sukladno ranije dogovorenom planu i dodijeljenim ulogama.

Označeno u