Ubojstvo kod Kulturane: Jedan svjedok vidio udaranje preminulog šakom i lokotom od bicikla

| 17.3.2022. u 09:29h | Objavljeno u Crna kronika

U utorak se održalo treće ročište u slučaju ubojstva profesora Nine Čengića ispred nekadašnjeg kluba i udruge Kulturana, a z što su okrivljeni Ivor Vujasinović, Asja Gorski, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić. Ispitano je pet svjedoka među kojima su bili H. Č., K. Š., M. T., B. P. i M. J., a izostao je E. N koji se također trebao pojaviti, ali za sada se ne zanju okolnosti njegovog izostanka.

Najjači iskaz protiv okrivljenih je dao K. Š. koji je bio prisutan u trenutku tučnjave Čengića i svjedočio da je vidio da prvookrivljeni Ivor Vujasinović udara preminulog Čengića sa zatvorenom šakom te Asju Gorski da sa lokotom od bicikla također tuče preminulog nedaleko od spravi za vježbanje koje se nalaze ispred prostora gdje se nekada nalazio klub Kulturane. 

- Jednom kada je došla policija, svijetla su se ugasila (u prostorijama kluba Kulturane), muzika se stišala, a nakon određenog vremena su policajci otišli. Zatim su optuženi istrčali van, zajedno sa mnom, a onoga čega se sjećam da je prvooptuženi udario unesrećenog u glavu rukom. To je prva stvar koje se sjećam i dalje se ne sjećam više, a nakon toga je Asja imala lokot od bicikla i udarala je unesrećenog po trbuhu, to je isto ono čega se sjećam i to je manje više to. Nakon toga više nije bilo napeto te sam otišao kući - rekao je K. Š.

Nakon toga je na upit suca kako je izgledao napad šake dodatno pojasnio. 

- Zatvorenom šakom, pesnicom. Ne sjećam se točno u koji dio glave - rekao je K. Š. te pojasnio da se ne sjeća detaljno jer je konzumirao alkohol te večeri, a ujedno se cijepio protiv Covida dva dana ranije prije smrtnog incidenta kod Kulturane.

Također je istaknuo da je do napada i udarca šakom u glavu došlo kada je preminuli sjedio na klupici nedaleko od Kulturane, iako se ne sjeća da li su svi okrivljeni krenuli na njega dok je sjedio na klupici. Prema iskazu kojeg je dao državnom odvjetništvu, dao je više detalja.

- U tom trenutku (dolaska policije) odmah su ugašena su svijetlja i prigušena muzika. Mislim da je to učinio Ivor, Dominik ili Ivan. To je potrajalo pola sata, nakon čega su Ivor Vujasinović, Dominik Žnidarić te Asja i Ivan Gorski izašli van. Ja sam se zaputio za njima, a ostao sam cijelo vrijem u blizini izlaza iz Kulturana. Vidio sam samo da su se uputili u smjeru osobe na klupici. Prvo što sam vidio da je Ivor udario tog muškarca po glavi, ne sjećam se da li rukom ili nekim predmetom, nakon čega ga je još jednom udario nekoliko puta, ali ne znam na koji način i gdje te ga je potom odvukao do obližnjeg vježbališta gdje ga je Asja lokotom od bicikla udarala po trbuhu. Ne sjećam se detaljno svih udaraca, zbog alkoholiziranog stanja u kojem sam se nalazio. Mislim da sam u jednom trenutku povikao da to mora prestati, no ne mogu reći koliko je to sve dugo trajalo. Ne sjećam se je li netko osim Ivora i Asje udarao tog muškarca. U tom trenutku nisam znao njegovo ime, iako sam ga znao i ranije vidjeti u Kulturani gdje je on znao raditi probleme. Pod time mislim da je bio pripit, znao biti neugodan i često se svađao i napadao Ivora koji ne njegove provokacije nije reagirao, sve to znam iz pričanja dok tome nisam prisustvovao - stoji u iskazu kojeg je pročitala predstavnica Državnog odvjetništva.

Na ispitavanju pred sudom, također je ustvrdio da se ne sjeća svih detalja nakon tučnjave, na što se državno odvjetništvo još jednom moralo osvrnuti na dati iskaz tijekom istrage.

- Sjećam se da sam se u jednom trenutku nakon što je tučnjava prestala vratio u objekt (Kulturana) te je netko rekao da je taj muškarac u nesvjesti. Stoga sam tražio Asju da ide pogledati kako je (Čengić), što je ona i učinila, a nakon što se vratila, odgovorila mi je da je dobro i da diše. Par minuta nakon toga ja sam se zaputio prema svojoj adresi.... nisam naišao na muškarca kojeg su ranije tukli - pročitano je iz iskaza kojeg je dao državnom odvjetništvu tijekom istrage.

Obrana Ivora, prvooptuženog, se koncentrirala na vjerodostojnost svjedoka koji je prema vlastitom priznanju bio dosta pijan te večeri te sumnjaju u sve procjene i tvrdnje svjedoka, točnije da je svjedok vidio kako je šakom udario preminulog.

- Rekli ste da je prvookrivljeni udario preminulog i to zatvorenom šakom. To se možete sjetiti, a puno toga niste zapamtili, a ovo jeste. Da li zaključujete ili ste to zaista vidjeli. Ako se dobro sjećam, nije u ovakvom predmetu vjerodostojno s ako se dobro sjećam. Ili teretite ili ne teretite nekoga pa budite čvrsti u tome što ste vidjeli - rekao je odvjetnik Ivora Vujasinovića koji je ranije ispitivao detalje prije premlaćivanja Čengića za koje svjedok nije bio siguran, a nakon toga i detalje tijekom tučnjave.

Obrana Asje Gorski je krenula s upitima o osvijetljenju pred klubom, te je utvrđeno da je bilo mračno jer pred samom Kulturanom nema rasvjete. Nakon toga se upitalo svjedoka da li je prije premlaćivanja bilo pokliča rulje "idemo ubiti Čengića" na što je odgovorio da nije bilo, kao i da nije bilo prethodnog dogovora prije izlaska iz kluba i napada na Čengića kao i da se ne sjeća da je Asja govorila nešto u smislu "umri" ili "ubit ću te" prema preminulom.

Također je upitan oko detalja lokota kojeg je Asja koristila u fizičkom napadu preminulog, kakav je to bio lokot na što je svjedok rekao da se ne sjeća detalja.

Sljedeća ročišta za slučaj ubojstva Nine Čengića ispred Kulturane su 30. ožujka u 8 i 30 sati, te 31. ožujka u 9 sati.