U teškoj prometnoj nesreći poginula uršulinka, sestra Teodozija Jakulj

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.11.2020. u 18:44h | Objavljeno u Crna kronika

U teškoj prometnoj nesreći u ponedjeljak 9. studenoga u mjestu Očura u blizini Lepoglave u sudaru automobila i teretnog vozila u 80. godini života poginula je uršulinka, sestra Teodozija Jakulj.

Kako navode iz Varaždinske biskupije sestru Teodoziju generacije Varaždinaca pamte kao samozatajnu i vrijednu sakristanku u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo gdje je nesebično služila Bogu i ljudima od ustanovljenja Varaždinske biskupije 1997. godine.

Sestra Teodozija je rođena u brojnoj vjerničkoj obitelj Mate i Josipe rođ. Šilović s jedanaestero djece, od kojih je dvoje umrlo u ranoj dobi. Rađali su se između 1932. i 1953. godine. Njihova su imena obojena kršćanski i domoljubno: sinovi: Ivan, Ilija, Martin, Petar, Tomislav, te kćeri: Mira, Marija, Milka, Matija, Jelena i druga Jelena jer je prva Jelena odmah umrla.

Sestra Teodozija rođena je 18. kolovoza 1941. u Šodolovcima blizu Palače/Osijek/, kamo su roditelji silom prilika došli iz Donjeg Dolca u Dalmaciji. Na svetom krštenju u Tordincima, 24. kolovoza, dobila je ime Milica. Kao i svi koji su morali mijenjati svoje obitavalište i više puta, tako je i obitelj Jakulj 1945. g. preselila u Ernestinovo blizu Osijeka. U Ernestinovu je završila osmogodišnju školu, da bi nastavila srednju tehničku u Osijeku i uz to položila daktilografski tečaj. Rađalo se zvanje, koje je ostvarila 1964. godine.

Nakon novicijata u Varaždinu, položila je prve svete zavjete na blagdan Majke dobrog savjeta, 26. travnja 1967., a doživotne 1972. Pohađala je Katehetski institut, te je bila vjeroučiteljica prvo na nekoliko župa u Slavonskom Brodu (1970.-1978.), zatim u Zagrebu na Jordanovcu, u župi Srca Marijina (1978.-1984.). Nakon djelovanja u Gračanima/ Zagreb/, godine 1982. vraća se u Brod, da bi 1990. počela vjeronauk i na osnovnoj školi. Uvijek smireno radosna, bila je rado od svih viđena.

Nakon umirovljenja postaje sakristankom, i tu dužnost obavlja s velikom požrtvovnošću u Slavonskom Brodu, Rovinju i Varaždinu. Budući da je 1997. g. uspostavljena Varaždinska biskupija, ona postaje sakristanka u katedrali Marijina uznesenja. Bila je poznata na svim radnim mjestima po savjesnosti i urednosti. Umjetnički je kitila crkve i slikala plakate za potrebe apostolata. Prestankom sakristanske službe u katedrali zbog bolesti, pomagala je u varaždinskoj zajednici mnogim uslugama diskretno i nenametljivo.

“Bila je osoba duboke molitve i tihog služenja do zadnjega. Upravo tih dana prije smrti, koja je duboko pogodila sve koji su je poznavali, bila su misna čitanja o budnosti, o iščekivanju Gospodina, a samostanski duhovnik, preč. Franjo Biškup, u nedjelju prije smrti na snažan je način naglasio da ne znamo hoćemo li umrijeti u kući ili negdje vani, niti kako će to biti, niti koliko ćemo imati godina. Važno je imati ulja vjernosti Bogu i čovjeku, ulja vjere i ljubavi. U času nesreće upravo su završavale zadnju desetku koji neka se smiluje umirućima i dušama u čistilištu. Nije ni znala da je molila za sebe. Majka Marija dopratila ju je svome Uskrslom Sinu”, piše, među ostalim, s. Klaudija Đuran u obavijesti o smrti s. Teodozije.

Sprovod s. Teodozije Jakulj bit će u petak 13. studenoga u 12.30 na Mirogoju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci