U sedam sati 28 prekršaja: Biciklisti neoznačeni, pješaci prelaze cestu van zebre Foto: VV arhiva / PU varaždinska

U sedam sati 28 prekršaja: Biciklisti neoznačeni, pješaci prelaze cestu van zebre

Varaždinske vijesti | 9.1.2020. u 17:57h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Biciklisti i pješaci spadaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Tijekom 2019. godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo se 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla te 24 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci. Osim zadobivanja ozljeda, u jednoj prometnoj nesreći vozač bicikla je smrtno stradao.

Očevidima prometnih nesreća utvrđeno je da vozači bicikla često u noćnim uvjetima nisu koristili svijetlo na biciklu niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni, a ista situacija utvrđena je i kod prometnih nesreća s pješacima, koji u noćnim uvjetima nisu bili označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Također je utvrđeno da kolnik prelaze van obilježenog pješačkog prijelaza.

S ciljem smanjenja prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti i pješaci, jučer 8. siječnja od 6 do 9 sati i od 18 do 22 sata policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su preventivno-represivne aktivnosti prema vozačima bicikla i pješacima, kao i prema vozačima motornih vozila koji ne propuštaju pješake preko obilježenim pješačkih prijelaza.

Tijekom akcije je utvrđeno sedam prekršaja pješaka, i to najčešće prelaženje kolnika van obilježenog pješačkog prijelaza, te 21 prekršaj koji su počinili vozači bicikla.

Tijekom akcije sudionicima su policijski službenici dijelili edukativno promotivni letak "Poštujući propise uvijek stižem" i "Biciklisti oprez".