U Petrijancu provaljen auto, u Varaždinu u Zagrebačkoj ulici ukradeni bicikli Foto: Ilustracija

U Petrijancu provaljen auto, u Varaždinu u Zagrebačkoj ulici ukradeni bicikli

M.N./Varaždinske vijesti | 2.9.2019. u 11:07h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu žene starosti 41 godinu, kojom prijavljuje da je nepoznati počinitelj jučer, 29. kolovoza u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu ispred ulaza jedne stambene zgrade otuđio dva bicikla marke GIANT i CANNONDALE TRAIL 7. Visina materijalne štete procjenjuje se na više tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska otuđenih bicikala, ali i na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Jučer, 29. kolovoza u popodnevnim satima na parkiralištu mjesnog groblja u Petrijancu, nepoznati je počinitelj provalio u osobno vozilo vlasništvo 56-godišnjakinje, iz kojeg je otuđio torbu sa novčanikom i dokumentima. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

PU varaždinska ponovno podsjeća građane na razne mogućnosti krađa i provala u vozila, te skreće pozornost na veću samozaštitu, odnosno na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prvo uoči ostavljeno ili nađe u vozilu.

Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno (ostavljanje u vozilu torbe, mobitela, jakne, kovanice i slično).

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:
• parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
• ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila
• kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
• sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
• ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
• osim svog vozila, pogledajte i na vozilo u blizini jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Označeno u