U Breznici 23-godišnjak vozio pijan s 1.98 promila alkohola

VV | 10.5.2022. u 09:02h | Objavljeno u Crna kronika

U subotu, 7. svibnja u 19.50 sati u Breznici, policijski službenici Mobilnog tima prometne policije Policijske uprave varaždinske, specijalnim vozilom za utvrđivanje prekršaja, tzv. presretačem, zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 23-godišnjak. Nadzorom vozača utvrđeno je da isti upravlja pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.98 g/kg. Također je utvrđeno da vozilom upravlja u vrijeme kada mu je vozačka dozvola ukinuta i u vrijeme kada mu je na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja  vozilima B kategorije te kako se radi o recidivistu u činjenu istovrsnih prekršaja. Naime, navedeni je u protekle 3 godine u 7 navrata pravomoćno kažnjen za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola.

Isti je zbog spomenutog i bojazni da će nastaviti s činjenjem prekršaja uhićen i doveden u Policijsku postaju Novi Marof te je zadržan do otrježnjenja. U nedjelju, 8. svibnja doveden je na prekršajni odjel Općinskog suda u Varaždinu, gdje mu je sudac odredio zadržavanje u trajanju do 10 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Varaždinu. Za počinjene prekršaje prijeti mu kazna zatvora u trajanju do 120 dana, novčana kazna u ukupnom iznosu od 60 000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 24 mjeseca. Također će mu se po pravomoćnosti odluke o prekršajima, odrediti 12 novih negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 8. svibnja u 2 sata u Hrženici, policijski službenici Policijske postaje Ludbreg u kontroli prometa zaustavili su osobno vozilo, kojim je upravljao 57-godišnjak. Tom je prilikom utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.87 g/kg. Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, isti je doveden u Policijsku postaju Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do otrježnjenja.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 15 prometnih nesreća i to 5 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom.

U tom je vremenu proveden pojačani nadzor prometa, kojom prilikom je utvrđen ukupno 166 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to: 20 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 49 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 7 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, te 63 ostalih prekršaja.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.26 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 103 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, 1 vozač je zadržan u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a 1 vozač je uhićen radi privođenja na Općinski sud u Varaždinu.

Označeno u