U alkoholiziranom stanju i s neispravnim kočnicama se zabio u teretno vozilo

VV | 13.3.2023. u 14:33h | Objavljeno u Crna kronika

U subotu, 11. ožujka u 11.25 sati, u Bosanskoj ulici u Varaždinu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. 23-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1.75 promila i bez položenog vozačkog ispita niti jedne kategorije upravljao mopedom.

Dolaskom do raskrižja sa Bosanskom ulicom, koja je prometnim znakom označena kao "cesta s prednošću prolaska", zbog neprilagođene brzine kretanja nije pravovremeno zaustavio moped ispred raskrižja, već je bez zaustavljanja produžio kretanje ravno preko raskrižja, gdje je prednjim dijelom mopeda udario u lijevi bočni dio teretnog vozila koje je bilo parkirano na asfaltiranoj površini van kolnika.

Očevidom je također utvrđena neispravnost prednje kočnice mopeda. Za počinjene prekršaje okrivljeniku prijeti izricanje ukupne novčane kazne u iznosu 6 220 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima M kategorije u trajanju do 6 mjeseci, a po pravomoćnosti odluke o prekršajima i određivanje 12 negativnih prekršajnih bodova.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 13 prometnih nesreća i to 5 s ozlijeđenom osobom i 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno je 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 87 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 77 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, te 81 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 282 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.24 promila alkohola u organizmu utvrđena kod vozača osobnog automobila, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 96 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok nije bilo vozača zadržanih u prostorijama do otrežnjenja