Trovanje 76-godišnjaka ugljičnim monoksidom koji je nastao od mošta u vrenju Foto: Ilustracija

Trovanje 76-godišnjaka ugljičnim monoksidom koji je nastao od mošta u vrenju

M.N./Varaždinske vijesti | 26.9.2019. u 12:24h | Objavljeno u Crna kronika

Jučer, 25. rujna oko 12.45 sati u Varaždinskoj ulici u Zbelavi u podrumskim prostorijama, muškarac starosti 76 godina, otrovao se ugljičnim monoksidom. Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo u podrumskom prostoru gdje se nalazilo više stotina litara mošta u vrenju, a prilikom udisanja navedenog plina u zatvorenom prostoru nastalog tijekom vrenja.

Uslijed navedenog, 76-godišnjak je izgubio svijest i pao na pod, gdje je pronađen od strane građanina, nakon čega je prevezen po djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u varaždinsku Opću bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Ovom prigodom, Policijska uprava Varaždin upozorava građane da budu oprezniji tijekom sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume koja je na samom vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.

Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum, obzirom da u sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.