Tri godine i mjesec dana zatvora za šverc pet kilogama kokaina preko Cvetlina

Ivica Kruhoberec | 6.8.2020. u 14:18h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, varaždinski je Općinski sud osudio B. Ž. na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i mjesec dana, a u kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, računajući od trenutka lišenja slobode 19. rujna prošle godine, do 12. veljače ove godine. Uz to, oduzeto mu je nešto više od pet kilograma kokaina te mora platiti troškove suđenja u visini od deset tisuća kuna.

Cigle s logom “LV”

U cilju stjecanja protupravne imovinske koristi prodajom droge, kako stoji u presudi, okrivljeni, koji ima prebivalište na područja Zagreba, došao je 19. rujna prošle godine oko 13.45 sati na Granični prijelaz Cvetlin osobnim vozilom marke Audi Q7, njemačkih registarskih oznaka. Na Graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije je zaustavljen, nakon čega je službenim psom pregledano njegovo osobno vozilo, a potom, zbog pozitivne reakcije psa, i pretraga toga osobnog vozila.
Tijekom pretrage osobnog vozila kojeg je koristio, u središnjoj konzoli, zatim naslonu za ruke i posebno prostoru sustava ventilacije, koji bio namjenski prerađen umetanjem aluminijskog okvira, pronađeno je i od njega oduzeto ukupno pet paketa (cigli) droge kokain, 85-postotne čistoće, pojedinačnih težina 1002,5 grama, 1001,7 grama, 1002,8 grama, 1002,8 grama i 1002,8 grama, sveukupne težine 5012,6 grama. Kokain je bio oblijepljenih PVC samoljepljivom vrpcom i s logom “LV”.
Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je optužnicu vrlo brzo, već 17. prosinca prošle godine. Okrivljenog je teretilo za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama, a očitujući se o osnovanosti optužnice, okrivljeni je izjavio da se smatra krivim za djelo koje mu se stavlja na teret.

Otegotno i olakotno

U svojoj obrani na sudu okrivljeni je potvrdio sve činjenične navode iz optužnice te je izrazio žaljenje radi počinjenja kaznenog djela. S obzirom na priznanje i provedene druge dokaze, koji potkrjepljuju navedeno priznanje, ostali dokazi nisu provođeni.
Među provedenim dokazima bili su i nalazi Službe kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja, koja je utvrdila da je kokain 85 posto čistoće, tako da se može dobiti 142.023 pojedinačnih doza od 30 mg ili 426.070 pojedinačnih doza od 10 mg.
Kod izbora vrste i mjere kazne, sud je uzeo u obzir sve okolnosti koje su od utjecaja da kazna po vrsti bude lakša ili teža. Tako je kao olakotnu okolnost uzeo da okrivljeni do sada nije bio osuđivan, zatim da je u cijelosti priznao kazneno djelo stavljeno mu na teret i izrazio je žaljenje zbog toga, kao i da je otac malodobnog djeteta, kojeg je u obvezi uzdržavati. A kao otegotna okolnost uzeta mu je velika vrijednost predmetne droge na ilegalnom tržištu, kao i velika količina navedene droge namijenjene prodaji. Naime, cijena grama kokaina kreće se u Hrvatskoj oko 600 kuna, ovisno o čistoći.
- Imajući u vidu iznesene okolnosti, propisanu kaznu te težinu i društvenu opasnost počinjenog kaznenog djela, sud je okrivljenog za počinjeno kazneno djelo po čl. 190. st. 2. KZ/11, izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i jednog mjeseca, smatrajući izrečenu kaznu pogodnom da se njome izrazi društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela te da se utječe na okrivljenog da ih ubuduće ne čini, a i na sve ostale da ih se klone te prikladnom da se njome utječe na svijest građana o pogibeljnosti kaznenog djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja, stoji u obrazloženju presude.

Državno odvjetništvo, kao što smo izvijestili, drži da je kazna preblaga, kao i da je trebalo oduzeti vozilo pa je ponijelo žalbu.