Umirovljeniku 30 dana zatvora zbog kape sa šahovnicom s prvim bijelim poljem

vv | 7.7.2019. u 09:37h | Objavljeno u Crna kronika

Povodom optužnog prijedloga Policijske postaje Prelog, Prekršajni je odjela čakovečkog Općinskog suda osudio je umirovljenika Stjepana Horvata, zbog remećenja javnog reda i mira, na uvjetnu kaznu zatvora od 30 dana.

Ovaj je otac troje djece, kako stoji u presudi, 11. veljače prošle godine u 2.50 sati u društvenom domu u Strelcu, prilikom održavanja godišnje skupštine DVD Držimurec-Strelec, narušavao red i mir, i to na način da je nosio kapu beretku s „ustaškim obilježjem, odnosno šahovnicom s prvim bijelim poljem i natpisom „Bog i Hrvati“. Na opisani je način, kako je  zaključila sutkinja i predsjednica čakovečkog Prekršajnog suda Renata Višošević, na javnom mjestu isticao zabranjene simbole i na taj način uznemiravao prisutne, remeteći javni red i mir.

Temeljem čl.178. st. 1., 2., i 3. te čl. 183 st 1. Prekršajnog zakona, odnosno čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  okrivljeni je osuđen na 30 dana, koja se neće izvršiti ako u roku od 12 mjeseci ne počini isti ili sličan prekršaj.

Budući da je bila tek dio ustaškog obilježja, a šahovnica s prvim bijelim poljem nalazi se na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu, kao i na lenti koju je nosio prvi predsjednik  RH Franjo Tuđman  te još drugim mjestima, odvjetnik Stjepana Horvata Davorin Karačić najavio je žalbu na presudu koju je Zvonimir Gerber, heraldičar emeritus Družbe ‘Braća Hrvatskog Zmaja’, ocijenio „sramotnom“ jer nije utemeljena „niti na pravu, niti na činjenicama”,

Na izložbi koju je Gerber postavio pod naslovom ‘Habsburški korijeni šahiranog polja karlovačkog grba’, izloženi su grbovi NDH, kao i Narodne Republike Hrvatske.

-Oba totalitaristička sustava, unutar vlastitih grbova, koristila su grb s prvim bijelim poljem. Socijalistički grb s prvim bijelim poljem, koji sam izložio u Karlovcu, visio je u Saveznom izvršnom vijeću, u prostoriji gdje je zasjedala delegacija Hrvatske, a ustaški grb iz vremena NDH, koji također sadržava prvo bijelo polje, iskopan je na Macelju iz masovne grobnice, ukazao je Gerber te napomenuo da je u Innsbrucku, u kući gradskog suca iz 15. stoljeća, na svodovima narisan u boji, hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Ako je tako, pitanje je tko je (sve) ovdje „lud“...