Tijekom vikenda u pojačanoj kontroli prometa utvrđeno ukupno 235 prekršaja Foto: Policijska uprava varaždinska

Tijekom vikenda u pojačanoj kontroli prometa utvrđeno ukupno 235 prekršaja

VV | 18.5.2020. u 16:15h | Objavljeno u Crna kronika

Policijska uprava varaždinska je od 15. do 17. svibnja (petak/nedjelja) 2020. godine na području Policijske uprave varaždinske provela pojačani nadzor vozila i vozača u prometu.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i odbijanja alkotestiranja, 134 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 7 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja prije stjecanja prava, 1 prekršaj upravljanja za vrijeme zabrane, 4 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te 54 ostala prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 235 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.76 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 91 km/h. Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a tri vozača su zadržana u posebnoj prostoriji za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Postaja prometne policije Varaždin je u petak, 15. svibnja od 8 do 12 sati  u suradnji s djelatnicima inspekcije cestovnog prometa Ministarstva mora prometa i infrastrukture RH,  provodili nadzor poštivanja prometnih propisa  od strane vozača teretnih vozila prilikom prometovanja Županijskom cestom 2063. Izvršen je nadzor 16 teretnih vozila, od kojih su 3 teretna vozila zatečena u prekršaju nepoštivanja prometnog znaka, 1 vozač teretnog vozila nije koristio sigurnosni pojas tijekom vožnje, dok 1 vozač teretnog vozila nije poštivao odredbe iz čl. 93 Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.  

U petak, 15. svibnja od 18 do 00 sati policijski službenici Policijske postaje Varaždin proveli su akciju Alkohol. Za vrijeme akcije je ukupno je utvrđeno 6 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i 7 ostala prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od zatečenih vozača u vožnji pod utjecajem alkohola, 4 vozača bilo je u svojstvu vozača osobnog automobila i 2 u svojstvu vozača bicikla. Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača bicikla starosti 49 godina, a iznosi 2.76 g/kg. Isti je zatečen dana 15. svibnja 2020. godine u 23.20 sati u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu.Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a 2 vozača su zadržana u posebnoj prostoriji za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U subotu, 16. svibnja od 10 do 18 sati policijski službenici Policijske postaje Ludbreg su proveli akciju „Biciklisti, mopedisti i motociklisti“. Tom prilikom je utvrđeno ukupno 4 prekršaja mopedista i jedan prekršaj biciklista, te 9 ostalih prekršaja iz ZSPC-a.

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg su jučer, 17. svibnja od 10 do 16 sati na području policijske postaje Ludbreg proveli operativnu akciju „Brzina“. Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 6 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 2 ostala prekršaja.

Popuštanjem mjera i zabrana ograničenja kretanja Stožera civilne zaštite RH primijećen je sve veći broj sudionika u prometu. U cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu policijski službenici će u narednom periodu svakodnevno, a osobito u dane vikenda provoditi pojačani nadzor vozila i vozača.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije dogodila se ukupno 1 prometna nesreća i to sa materijalnom štetom. Tijekom ovog vikenda u kontroli prometa utvrđeno je ukupno 235 prekršaja.